Wijnboer of wijnkoper?

Terug van vakantie, alweer weken aan het werk. Alles lijkt weer in een terugkomend ritme te zijn gekomen. En toch is er grote onrust in mijn hoofd en hart.

Zodra de R weer in de maand zit, ontstaat bij mij grote onrust. Mijn gedachten zijn dan bij al die wijnboeren die samen met hun seizoen- en vaste medewerkers de druiven plukken en deze vruchten van de aarde in bewaring stellen. De stress die dat bij deze wijnboeren voortbrengt is enorm. Een jaar lang ploegen, snoeien en verzorgen van de druivenstok. Nachten wakker liggen omdat een late nachtvorst de druivenstok bedreigt. Dan is er weer te veel of te weinig hemelwater, om nog maar niet te spreken van hagelschade, meeldauw en oidium. Heb je alles doorstaan, dan komt de tijd van oogsten. In deze periode liggen succes en tegenslag dicht bij elkaar.

Ik denk dat de empathie die zich bij mij manifesteert gevoed wordt door het vele contact dat ik vanaf eind augustus tot half oktober heb met mijn wijnboeren. Zij vertellen mij hoe de gang van zaken is; wanneer ze zijn begonnen met het oogsten van de verschillende druivenrassen, hoe de weersomstandigheden en de kwaliteit van de druiven is. Kortom: een goed wijnjaar of een jaar voor (bijna) niets gewerkt.

In de jaren 80 heb ik vele jaren geholpen met de ‘Vendanges’ in Pauillac. Plaats delict was Château Pibran. Heer en meester was monsieur Gauthier. Er zijn jaren geweest dat ik 4 weken bij hem doorbracht op het château. Dit is absoluut voor elke wijnboer de belangrijkste periode van het jaar. Ik heb de stress dus van zeer nabij meegemaakt en weet hoe belangrijk de oogsttijd ervaren wordt.

In mijn sommeliersjaren was er een gast die mij steevast wijnboer noemde. Mijn collega’s lachten hierom, ik zag het als een geuzennaam. Als de R weer in de maand is zou ik mijn visitekaartje willen aanpassen en even geen wijnkoper maar wijnboer genoemd willen worden.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden