Wijnbouw in Zuid-Vlaanderen

Eén ding is zeker: er is geen opwarming van de aarde nodig om druiven te verbouwen in België. Al helpt het natuurlijk als je in het zuiden gelegen bent en kan profiteren van glooiingen van het terrein. Dat kunnen de heren Bacquaert, Six en Vandamme bevestigen.

 

Peter Vandamme is al een tijdje bezig in het vlakke Menen, maar startte recent een nieuw perceel aan de voet van de Rodeberg: Klein Rijselhoek. Wijndomeinen Entre-deux-Monts en Monteberg zijn altijd al in Heuvelland bezig geweest. En met succes.

 

Om de situatie wat te situeren: Heuvelland is eigenlijk een groep gemeentjes, namelijk De Klijte, Dranouter, Kemmel, Loker, Nieuwkerke, Westouter, Wijtschate en Wulvergem. Dit heuvelachtig gebied ligt in Zuid-West Vlaanderen tegen de Franse grens en is een toeristische trekpleister dankzij de Rode-, Zwarte- en Kemmelberg, de uitgestrekte wandel- en fietsroutes (zie wandelnetwerk e.d.) en het jaarlijkse muziekfestival Dranouter, voorheen Folk Dranouter. En het wordt ook stilaan een wijnstreek in navolging van het centraler gelegen Hageland, maar daar hebben we het een volgende keer over.

 

Op Entre-Deux-Monts (Bacquaert) staan sinds 2004 wijnstokken. Op Monteberg wordt al ‘gewijnboerd’ sinds 1996. Daar zijn ze geëvolueerd van 600 stokken naar 23.000 stuks. Beiden verbouwen ze Kerner, Chardonnay en Pinot Gris (naast enkele andere soorten). Peter is zoals gezegd, nieuw in Heuvelland, maar hij werkt al sinds 1992 aan zijn droom en verbouwt vooral Duitse druivensoorten op natuurlijke wijze.

 

Heuvellandse Wijnfeesten
Samen met enkele lokale collega’s organiseren Jean-Pierre en Ward Six (Monteberg) op 15 augustus hun vierde ‘Heuvellandse Wijnfeesten’, traditiegetrouw in het Warandepark te Kemmel. Er wordt gewerkt volgens het gekende systeem: aankoop van een (uniek) glas is gelijk aan de inkom. Met dit glas loopt u de verschillende standen af voor het degusteren van hun wijnen met bijhorende uitleg. Simple comme bonjour…

 

Deelnemers: Monteberg – Entre-Deux-Monts – Baneberg – Vidaigne – Zilveren Cruys – Klein Rijselhoek – La Ferme Bleue. Bovendien komt een collega uit Bourgondië zijn mousserende wijnen voorstellen.

 

Dè uitgelezen kans om kennis te maken met wijn die in Vlaanderen wordt gemaakt en de vergelijking kan doorstaan met de internationale producten.

 

In te geven in de gps: gemeente Kemmel, Kasteelstraat.
Sites: www.monteberg.be, www.entre-deux-monts.be en www.natuurwijnenpetervandamme.net .

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden