Wijncolporteur (door Nicolaas Klei)

Wordt u ook wel eens zo rond de tijd dat het bestaan staat over te koken, uw wederhelft laat weten dat haar president-directeur-generaal ook gezellig een vorkje komt meeprikken, en het u ook anderszins uit de klauwen giert ondanks wanhopige pogingen tot normaal gezinsleven, wordt u dan ook wel eens, zeg dagelijks, gebeld door een montere onderbetaalde voortijdige schoolverlater die u probeert iets heel fijns aan te smeren waar u niet zonder kunt?

 

Heerlijk, toch? Ik laat de piepers de piepers, de PDG de PDG, en ga er echt voor zitten. Zeker voor zo’n man zoals gister, die praatte als zo’n persoonlijke reclamefolder, en me in obscuur scheefgezet lettertype vroeg wat ik er van dacht om miljoenen te winnen, mijnheer Van der Kley, of Hele Dure Auto’s, vastgoed, tropische vakantievilla’s of toch minstens een bekroonde vaatwasmasjien, mijnheer Van der Kley, is dat niet echt iets voor u, wat dacht u daar van, het kan zomaar van u zijn?

 

Van ondeugender genot durfde hij niet te reppen, en hij bleek bij nader inzien ook een bandopname, een heel knappe trouwens, keurig met pauzes waarin ik tjongejonge tis toch wat kon zeggen en toestemming kon geven om m’n bankrekening te plunderen. “En de huissleutel ligt verstopt onder de deurmat!”

Waarna ik besloot dat het hoog tijd was iets volstrekt oncommercieels open te trekken, een wijn die niet te verkopen was. “Mijnheer Van der Kley, kunnen wij u interesseren in een wijn die witte bourgogne heet te zijn, maar snobtechnisch toch vies tegenvalt want het is geen chardonnay maar gemaakt van achterbuurtdruif aligoté, en die toch prijziger is dan menig chablis, en waar maar heel weinig van is, lijkt u u dat wat mijnheer Van der Kley?”

 

Ja, dat lijkt me heerlijk. Sterker nog, dat is verrukkelijk. En ik heb er heel veel van gekocht. Al hield de importeur het liever zelf, want zo lekker... Van die retestrakke, loepzuivere, strengdruivige bourgogne aligoté van meursaultwonder Arnaud Ente. Z’n andere bourgognes zijn ook weergaloos.
www.bolomey.nl

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden