Wijndagen bij Bordeaux

Wijn is een drank met een verhaal, een geschiedenis en… een gebruiksaanwijzing. Een maaltijd valt of staat met de wijnkeuze. We beginnen ons steeds meer in de achtergronden te interesseren en onze keuzes zijn steeds vaker een schot in de roos. Toch een aardig resultaat voor een land dat hoegenaamd geen wijncultuur heeft!

Praktijkdagen
De wijnboeren van de Haute-Gironde houden praktijkdagen met als doel inzicht te geven in de achtergronden van het wijnwezen. Tijdens deze wijndagen, die in plaatsen als Blaye en Bourg gehouden worden, werk je actief, al doende, aan je wijnkennis.

Oogsten
Zo'n wijndag ziet er als volgt uit: bij ontvangst, om tien uur, krijg je een inleidend praatje over het bedrijf, de streek en de AOC. Je brengt de ochtend door tussen de wijnranken en levert zo je bijdrage aan de oogst. Je leert tegelijk het hoe en waarom van het snoeien, het onderscheiden van diverse druivensoorten, het belang van het suikergehalte van de druif en andere wetenswaardigheden die bijdragen tot de kwaliteit van een wijn. Vervolgens lunch je met de wijnboer. Op z'n Frans, met specialiteiten uit de streek en een passend wijntje uit eigen kelder. 's Middags krijg je theorie in de wijnkelder. Van het persen van de druiven tot en met het bottelen. Je vergelijkt dan ook de nieuwe wijn, die net begint te gisten, met dezelfde wijn na enige rijping.

Vier keer op zaterdag
Deze wijndagen worden tijdens de oogst op zaterdagen gehouden en wel op 12, 19 en 26 september en 3 oktober. Vier AOC's komen om de beurt aan de orde: Côtes de Blaye, Côtes de Bourg, Côtes de Bordeaux, Bordeaux Supérieur. Je financiële bijdrage aan zo'n dagje bedraagt niet meer dan € 18,-, lunch inbegrepen.

Meer informatie op de website van de Haute-Gironde. Weliswaar in het Frans, maar de plaatjes spreken boekdelen: www.pays-hautegironde.fr.

Voor reserveringen: tourisme-payshautegironde@wanadoo.fr De wijndagen zijn ook in het Engels mogelijk.
 

Meer informatie over wijntoerisme in Frankrijk: www.wijntoerisme.nl


 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden