Wijnen uit de Dourovallei

Er is hier al vaker de loftrompet gestoken over wijnen uit Portugal in het algemeen  en over die uit de Dourovallei in het bijzonder. Kan wat mij betreft niet vaak genoeg. Ik heb zin om hier ongegeneerd, geheel zonder eigenbelang, de Douro en haar wijnmakers eens flink in het zonnetje te zetten.

Fado de Douro

Er is hier al vaker de loftrompet gestoken over wijnen uit Portugal in het algemeen  en over die uit de Dourovallei in het bijzonder. Kan wat mij betreft niet vaak genoeg. Ik heb zin om hier ongegeneerd, geheel zonder eigenbelang, de Douro en haar wijnmakers eens flink in het zonnetje te zetten.

Ga er eens heen. Liefst aan het einde van de zomer wanneer de druiven worden geoogst. Dan kun je het bewerken van de druiven door harige mannenpoten meemaken. Of beter nog: doe gezellig mee met het stampen in de pruttelende druivenprut in de lagares. Ook voor wie niet van wijn houdt: bezoek de Douro! Wat is er mooier dan na een heerlijke wandeling door schilderachtige wijngaarden en pittoreske dorpjes vanaf de steile hellingen op de zich door het dal kronkelende rivier neer te kijken. Een oase van rust die je tegenwoordig nog zelden ergens aantreft. De mensen zijn er allervriendelijkst en ongelooflijk gastvrij. Iedereen, ook de wijnbouwers. Bereid u voor op een hartelijk ontvangst met uitgebreide rondleiding en proeverij. Verbaas u niet als u dringend wordt uitgenodigd om de trotse wijnboer bij een eenvoudige maar heerlijke lunch te assisteren.

Ik dwaal af, het gaat hier om wijn. De portwijn en Porto laat ik even voor een volgend schrijfmoment. In het Dourodal is de nieuwe generatie wijnmakers bezig revolutie te maken. Op eigentijdse wijze combineren deze Douro-boys de traditionele waarden van de streek met moderne technieken en respectvolle - vaak biologische - teeltmethoden. Van inheemse rode rassen als Touriga-Nacional, Touriga-Franca, Tinta-Barroca en Tinta Cão en witte druiven met zangerige namen als Codega, Rabigato, Codega, Donzelinho en Viosinho worden nu prachtige elegante en gastronomische wijnen gemaakt. Blends die op geen enkele wijze herinneringen oproepen aan de straffe voorgangers van deze Dourowijnen. En - zoals het de jonge garde betaamt- gaan de Boys experimenten niet uit de weg. Op de wat koelere hoger gelegen hellingen staan bijvoorbeeld Pinot Noir-stokken waar fantastische resultaten mee worden geboekt. Wijn met terroir.

Koop eens een witte wijn van Dirk van der Niepoort: Redoma.Wat een smaak en raffinement! Wel wat duurder en alleen bij de betere wijnspeciaalzaak te koop.

Voor een heerlijke kennismaking met Douro-rood kan men ook in de supermarkt terecht. Probeer "Domini" gemaakt door Domingos Soares Franco en Christiano van Zeller, verkrijgbaar bij o.a. Albert Heijn.

Eigenlijk te mooi voor zijn geld!

Hier in huis klinkt Mariza. Zingt een ontroerende Fado. Ik moet hoognodig weer eens naar de Douro... 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden