Wijngaardje, hoe het begon.

Ik ben de trotse eigenaar van een wijngaard! ’t Is te zeggen, een wijngaardje met een kleine twintig wijnstokken. Nou, om precies te zijn eerder enkele mooie wijnranken en enkele compassie oproepende plantjes die waarschijnlijk nooit een volwaardige druif zullen afleveren. Maar even goed is dat mijn vineyard.

 

Een dikke vier jaar geleden had ik al hier en daar van mijn tong laten rollen dat ik, als wijnliefhebber, graag wat druiven had gekweekt en daar eventueel, ooit, als alles een beetje meeviel, iets wijnachtigs zou van maken. En plots kreeg ik een telefoon van mijn broer om te vragen of ik geïnteresseerd was in de volledige wijngaard van een vriend van hem (nu ook mijn vriend, je ziet dat van hier!). Natuurlijk was ik dat maar het moest snel gaan want de stokken waren reeds uit de grond gehaald en lagen klaar om af te voeren naar een containerpark. Een geluk bij een ongeluk dacht ik want anders had ik ze wellicht zelf mogen rooien. Maar helaas waren de stokken nogal hardhandig uit de grond gehaald omdat ze toch het stort opgingen en lagen ze al twee dagen te wachten op vervoer.

 

Dus reanimeren die zooi, alle stokken in bakken water gezet in de hoop dat de wortels terug zouden aanpakken. Maar slechts enkele planten werden op deze manier gered. En dus stond ik daar met palen en kabels om ruim honderd wijnstokken op Guyotwijze te planten en ik had maar een vijftal bruikbare wijnstokken… Ik ben toen de beschikbare ruimte maar gaan inrichten voor een goeie twintig stokken en ben op zoek gegaan naar jonge plantjes en zo komt het dat ik op twintig planten toch zo’n zeven soorten heb staan, elk met hun eigen specifieke problemen en voordelen. Het lijkt wel een proefcentrum…

 

En die andere vijfennegentig stokken dan? Hoor ik je vragen…

 

Wel, ik ben nogal barbecueliefhebber en heb het ongelukkige aan het nuttige gepaard. Menig stukje vlees heeft een extra smaakje gekregen dankzij de droge wijnstokken die ik bij mijn houtskool heb gevoegd.

 

Zodoende heb ik toch al ‘culinaire’ genoegens beleefd aan mijn wijnactiviteiten.

 

Volgende keer heb ik het over de variëteiten die ik staan heb.

mb

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden