Wijnheld: Jurgen Luppes wint Zuid-Afrikaanse wijnwedstrijd

Drie korte weken training waren voor sommelier Jurgen Luppes genoeg om de WOSA Sommelier World Cup te winnen. Feest met Vonkelwyn! Gelukkig heeft hij meer tijd om zich voor te bereiden op de internationale finale, die wordt in oktober in Zuid-Afrika gehouden.

 

Volkomen ontspannen ging Jurgen maandag naar het Amstel Hotel voor de sommeliers-wedstrijd. 'Ik dacht: het wordt gewoon een gezellige dag, interessant en leerzaam.'

 

Kelder vol Zuid-Afrikaans
Zijn voorbereiding was niet ideaal, dat geeft hij toe. 'Ik hoorde pas drie weken van tevoren over het evenement. Mijn collega Arjen Pleij dacht dat het goed was als we ons daar als hotel-restaurant Engelenburg konden presenteren.'
Voor de duidelijkheid: Engelenburg heeft zich gespecialiseerd in Zuid-Afrikaanse wijn, dus Jurgen had een kelder vol ter beschikking om zich voor te bereiden. En hij 'deed' nog eventjes ProWein, die enorme wijnbeurs in Düsseldorf. 'Arjan schonk ongezien glazen wijn voor me in, die ik dan moest proeven en beoordelen. Razend moeilijk!'

 

Grieks druivenras
Was het voldoende? Hij kreeg pittige theoretische vragen, acht Zuid-Afrikaanse wijnen na de lunch en daarna tien wijnen van landen die meedoen aan het WK. Een pittige wedstrijd. 'De wijnen moesten we blind proeven en dan druivenras en herkomst aangeven. Geen kleinigheidje, zeker niet met die wijnen uit de hele wereld. Er zat bijvoorbeeld een Griekse rode wijn bij. Tja, zo’n druivenras moet je maar net paraat hebben.'

 

Drie wijnen per dag
Jurgens geheim: geen alcohol. 'De laatste week voor de wedstrijd heb ik geen druppel gedronken en veel sinaasappels gegeten. Daardoor was ik maandag in topconditie. En dan hangt het ervan af: je moet goeie benen hebben, om het in voetbaltermen uit te drukken. Toch had ik tijdens de wedstrijd niet het gevoel dat ik zou gaan winnen, helemaal niet.'
Des te groter de blijdschap toen hij de allerbeste sommelier van de dag bleek. De kampioensbeker krijgt hij nog, de gewonnen vonkelwyn is al op. En de langere voorbereidingstijd tot het internationale concours gaat Jurgen gebruiken om nog meer te proeven. 'Mijn plan is om iedere dag drie wijnen blind te proeven. En zo proef ik de komende tijd de hele Platter-gids door. Dan moet ik een kans kunnen maken.'
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden