Wijnhuis Feudi di San Gregorio

Vorige week mocht ik aanschuiven bij een heerlijk diner in Schagen. Bij Jef meets TOV was de reden van dit alles, omlijst door heerlijke wijnen van het prestigieuze huis Feudi di San Gregorio gevestigd op de heuvels rond de oude stad Napels, in de wijnprovincie Campania. Feudi di San Gregorio wordt beschouwd als een van de onbetwiste tophuizen in het Italië ten zuiden van hoofdstad Rome.

De wijnen voeren de herkomstbenaming Taurasi, een van de ruim twintig DOCG’s van Italië. Anders dan veel nieuwe wijnbedrijven is hier het gebruik van moderne, internationale rassen dan ook volledig afgezworen. Er zit een zekere logica in. De lokale druiven, veelal nog door de Grieken meegenomen –aglianico betekent helleens, grieks- zijn het beste bestand tegen de grote hitte van Zuid-Italië. Wetenschappelijke onderzoekers hebben de fiano-druif onlangs zelfs uitgeroepen tot hét Italiaanse alternatief voor de overal aangeplante chardonnay. Feudi di San Gregorio laat zien wat er met deze druiven mogelijk is. Veel van de gebruikte druiven werden al gebruikt in de Romeinse tijd. De wijnen hebben een fantastische typiciteit en daardoor stuk voor stuk een heel eigen karakter. (bron: Fattoria.nl)

Francesca Festa, hun manager export, was naar Nederland gevlogen om uitleg te geven over het zeer mooie wijnhuis en een paar wijnen specifiek onder de aandacht te brengen. Aan Jef Schuur en Roy Strijbos de eer om er prachtig bij te koken en dat deden ze dan ook. Cathy Moerdijk, inkoper bij Vinites, was deze avond ook aanwezig.

We genoten van amuses als King Crab en Granny Smith, met een warme mayonaise van schaaldieren, een crème van kalfszwezerik met gelei van Dubl Spumante en een mozaïek van truffel en aardpeer, met een bitterbal van parmezaan, allemaal door TOV bereid. De begeleiding was uiteraard de Dubl Spumante Falanghina, wat een topwijn! Fijne mousse, romig haast, zacht en soepel in de mond, in de neus floraal, honing, hazelnoot en peer. Mineralige tonen zorgen voor een spannende afdronk!

Het diner werd vervolgd door de Falanghina Dei Feudi en de Greco Di Tufo, prachtige frisse wijnen, met een zuiverheid en een verfijnde kruidigheid. Het gaat te ver om alles te noemen, maar de gebraden kalfslende met venkel, sinaasappel en steranijs is een vermelding waard. Wat een smaken op één bordje, geweldig in balans. Schoonheid van de avond voor mij was het St. Jacobsschelpje op een bedje van preistamppot op een krokant bladerdeegrondje, afgetopt met vanille hangop, vanilleschuim en dungesneden Belottaham. Hier werd de Fiano Di Avellino bij geschonken, een helder goudgele witte wijn, met een complexe geur van bloemen, wit fruit, perzik, ananas, hazelnoot en amandel.

Het pièce, wilde eend, werd begeleid door de de Rubrato Anglianico, helder robijnrood in het glas, met primaire aroma’s van rode bessen en specerijen. De smaak is zacht en rond, soepel met voldoende ruggengraat. Kersen, aardbeien en mooie tannines zorgen voor een mooie afdronk.

De brigade was versterkt door sommelier Nadine Mögling van Culinaire Verwennerij Bij Jef, onlangs uitgeroepen tot Wijn/Spijs Specialist van het Jaar. Ze ontving de award op 1 november in het Circustheater in Scheveningen, tijdens een feestelijke presentatie van de GaultMillau gids 2011.

Wat een topavond!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden