Wijnkelder Massandra in Oekraïne

Op het schiereiland Krim ligt, vlak bij Jalta en de Zwarte Zee, Massandra. Het is het oudste wijnhuis van Oekraïne en heeft een zeer beroemde wijnkelder. Het uit de rotsen gehouwen wijnhuis en de oude wijnkelders dateren uit de periode 1894-1897. Architect van de kelder was de Rus A.I. Dietrich, die het gebouw ontwierp in opdracht van het wijndepartement van tsaar Nicolaas. De bekende wijnmaker prins Lev Golitzin had de supervisie over de bouwwerkzaamheden en begon een verzameling wijnen. Die groeide uit tot de inmiddels zo bekende Massandra Collectie.

 

De kelders bestaan uit vier wijnkelders en achttien gangen die 250 meter de berg in lopen, verspreid over drie verdiepingen. Daar rijpen de Massandrawijnen in vaten, en is tevens de enorme flessencollectie ondergebracht. De Massandra Collectie telt circa 1 miljoen flessen en meer dan achtduizend verschillende wijnen.

 

Historische schat
Elk Massandra-wijnjaar is er vertegenwoordigd, wat de collectie tot een historische schat van nationale wijnproductie maakt. Daarnaast bevat de verzameling fantastische Europese wijnen uit de persoonlijke collectie van tsaar Nicolaas en prins Golitzin, waaronder enkele zeer uitzonderlijke flessen die de tsaars persoonlijke zegel dragen. Bijzondere wijnen zijn onder andere unieke sherry's uit de 18e en 19e eeuw, evenals diverse muscat-wijnen, bijvoorbeeld uit 1828. De kelder is ook een Château d’Yquem 1865 rijk.

 

1941 in zee
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de hele collectie verplaatst naar drie geheime locaties buiten Jalta. De enige uitzondering was het wijnjaar 1941, dat toen nog niet gebotteld was en dat uitgegoten werd in zee. De collectie bleef verborgen tot 1944, waarna ze terugkeerde naar haar oorspronkelijke rustplaats. Experts houden er de toestand van de flessen in het oog en herbottelen ze iedere vijftien tot twintig jaar. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden