Wijnkelder van Badia a Coltibuono

Dankzij VdH Books kunnen lezers van By the Grape de komende weken kennismaken met een aantal van deze kelders. Foto's zijn uit het aangehaalde boek, de teksten zijn iets aangepast. We beginnen de reeks met een prachtige oude kelder in Italië, van het beroemde Chianti-huis Badia a Coltibuono.

 

Plaats van goede oogst
Badia a Coltibuono - plaats van de goede oogst (cultus bonus) en gelegen in Gaiole in het hoge boslandschap van Chianti - probeert nog altijd zijn naam waar te maken. En dat lukt aardig. De familie Stucchi Prinetti produceert er tegenwoordig biologische wijnen, geheel zonder herbiciden en pesticiden dus.

 

Ondergrondse gangen
Dat de wijn in deze regio, gelegen tussen de Arno- en Arbiavallei, werd geïntroduceerd, is te danken aan de monniken van Vallombrosa. Deze kleine tak van benedictijnen van de Orde van San Benedetto stichtte hier in Badia a Coltibuono duizend jaar geleden een plek om te werken, te mediteren en het land te bewerken. Wijn bewaarden de monniken in ondergrondse gangen die ze onder de kloostergang maakten. Deze crypten maken ook nu nog deel uit van de wijnkelders.

 

De huidige abdij dateert van de zestiende eeuw, de bijgebouwde kelders van de zeventiende eeuw. Deze laatste liggen drie meter onder de grond en herbergen de Badia a Coltibuono Chianti Classico en riservawijnen. Je vindt er 86 eiken vaten met een inhoud van ongeveer 1970 hectoliter en daarnaast tweeduizend flessen. De belangrijkste en oudste flessen, waaronder een Chianti Classico Badia a Coltibuono van 1937, worden bewaard in de oude kelder. Een nieuwe, moderne kelder opende hier in 1997. Zowaar een mooie 'oogst' na tien eeuwen ononderbroken agricultuur door de familie Stucchi Prinetti.

 

Kijk voor een recensie van De mooiste wijnkelders ter wereld ook op de weblog Wijnkronieken van Mariëlla Beukers.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden