Wijnkelder van Thiessen Wijnkoopers in Maastricht

Thiessen Wijnkoopers is een gerenommeerd wijnhuis dat gevestigd is in een zeventiende-eeuws pand in het historische centrum van Maastricht. Het huis werd in 1740 aangekocht, toen Guillaume Thyssen de onderneming oprichtte. Wijnen die per vat of fust uit Frankrijk komen, worden hier opgevoed en gebotteld. Het wijnhuis heeft een winkel en proefkelders, waarin u kunt genieten van culinaire arrangementen.

 

Constant klimaat
Het oudste deel van de ondergrondse kelders stamt uit de viertiende eeuw en maakte vroeger deel uit van de verdedigingswerken van de stad. Het bevindt zich onder de winkel en bleef bewaard na een grote stadsbrand. De kelder deed prima dienst als opslagplaats voor de wijnen, maar het wijnhuis groeide al snel uit zijn jasje. In de achttiende eeuw werd dan ook het achterhuis aangekocht, waarmee het totale kelderoppervlak vijf keer zo groot werd. Toch was dit nog niet de grootste uitbreiding die de wijnkelders hebben gekend: die dateert van 1894. Voor de extra ruimtes die toen zijn gebouwd, zijn baksteen en mergel gebruikt. Daardoor heerst er in de kelders een constant klimaat, dat zeer geschikt is voor het opslaan van wijn.

 

Schuilplaats in de foudres
Nog een leuk weetje: de foudres in de kelder (grote tonnen met een inhoud van 3.000 liter) fungeerden in de Tweede Wereldoorlog als schuilplaats voor Britse en Amerikaanse parachutisten. Tegelijkertijd moest er wijn gebotteld worden voor Duitse officieren...
Bijzondere flessen die Thiessen in het verleden bottelde, liggen veilig achter slot en grendel in de vinotheek. De oudste flessen dateren van 1810 en ook een Pétrus uit 1953 behoort tot de collectie. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden