Wijnland Canada

Deze zomer een rondreis gemaakt door Oost-Canada. Hoewel er zover van huis natuurlijk meer te doen is dan alleen maar met wijn bezig zijn, ontkom je (gelukkig) niet aan het culinaire en uiteraard een goed glas erbij! Zeker in de Franstalige provincie Quebec (maar ook daarbuiten) hebben zelfs de meest eenvoudige cafés wijnkaarten waar we in Nederland nog veel van zouden kunnen leren. Altijd meerdere wijnen per glas, met dan ook altijd wat leuke verrassende dingen en niet altijd die eeuwige Chardonnay en Merlot.

Het land heeft met alle wijngaarden die het eigen is natuurlijk ook wel wat te bieden. Zo proefde ondergetekende bij de Niagara watervallen een assemblage van Gamay en Zweigelt uit Ontario. Een wat ongebruikelijke combinatie, maar lekker vol met fruit en toch een klein peperig 'rauw randje' die de Zweigelt, een soort die wij vooral uit Oostenrijk kennen, meebracht. De druiven die hiervoor gebruikt worden pakken ook wel flink wat meer zon mee dan in Europa, waardoor deze wijn dus ook wat meer om het lijf had dan je zou verwachten van op papier zo'n 'lichte' combinatie. Maar er is nog meer. Mee naar Nederland gingen 2 flessen 'Nieuwe Wereld' Bordeaux: oplegwijn uit British Columbia met 69% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 4% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot én... 3% Malbec, de Argentijnse druivenkoning die van oudsher ook aan het Bordeauxgebied gelinkt wordt! Ben benieuwd hoeveel mensen zich over een aantal jaar in de luren laten leggen bij een blindproeverij! Verder nog rode Icewine van Cabernet Franc bewonderd, en zelfs nog een trendje ontdekt: bijna alle restaurants schenken een White Zinfandel (uit Californië weliswaar) als huisrosé. Ook een druivensoort die wel iets meer aandacht verdient in ons koude kikkerlandje...

Samengevat: wie komend jaar nog niet weet waar hij of zij heen wil: Canada is the place to be, ook voor bezoeken aan de Wine Estates: ze zijn praktisch 24/7 geopend voor rondleidingen, proeverijen en zelfs hele lunches!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden