Wijnmood: sensueel

Mooi hoor, dat indelen van wijnen in stemmingen op mijnwijnmood. Avontuurlijk, stoer, relaxed, chic, sensueel en nog zo wat. Deze maand gaat het dan om ‘sensuele’ wijnen. Maar kom op jongens, alle wijn is toch sensueel? Een stoere wijn, een avontuurlijke wijn, zelfs een relaxte wijn, ik vind ze allemaal sensueel. Wijn is nu eenmaal die door de goden op een bijzonder geïnspireerd moment uitgevonden stereo-uitvinding van lekkere smaak en geur met een verleidelijke dosis alcohol. Wijn bedwelmt, wijn verleidt, wijn lokt en lonkt, wijn versiert en betovert. Dat weten ze bij mijnwijnmood ook best, vandaar dat hun keus onder de kop ‘sensueel’ een ratjetoe van wijnen is. Vosne Romanée, toe maar, Rosé van Corsica, begrijpelijk, Cabernet d’Anjou, voor de eerste voorzichtige schreden op het sensuele pad, Sauternes, zoete verleiding, enzovoorts enzovoorts. Soepel of zoet, dat lijkt de grootste gemene deler te zijn. Met de halftropische associatie van Corsica en hete zomernachten als vreemde eend in de bijt.

 

Maar er moet gekozen worden, en dus ga ik op de Gewurztraminer af. Uit Alsace, dat Frankrijk met een aromatisch vleug Midden-Europa erdoor. Wijnmood wil ons aan de Vendange Tardive hebben, de kostbare, rijke, zoete wijn van laat geoogste druiven. Uiterst sensueel, daar wil ik niks aan af doen. Maar duur hè, oprecht duur. Terwijl ik augustus geen maand vind voor dure wijn. En dus wend ik de steven van ons vineuze bootje richting ‘gewone’ Gewurztraminer, Gewurztraminer tout court, Gewurztraminer vendange au moment normal.

 

Neem die van een tientje (goed, 9,99 euro), maar is een wonder van sensualiteit, vooral als je toe bent aan het niet heel subtiele. Want ‘gewurz’, zoals wij liefhebbers hem vaak koosnoemen, is een beetje dellerig. Sensueel op torenhoge naaldhakken en dampend van de parfum. Jongens, wat geurt die wijn! Rozenblaadjes, lychees, gele appel, peer en van die ontzettend rijpe Cavaillonmeloen, daar ruikt hij naar, maar dan toch ook weer niet precies, want al die associaties zijn maar een benadering. Gewurztraminer ruikt goedbeschouwd naar Gewurztraminer, punt. De ideale wijn om mensen te versieren die zich willen laten versieren. Jezelf, desnoods.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden