Wijnonwijsheid nr. 1: oude wijn is goed

De mythe dat oude wijn goed is blijft nog steeds hardnekkig bestaan in Nederland. Dat ik vorig jaar in India bij echt overjarige en sterk verkleurde wijn te horen kreeg “But Madam, old wine is good!” verbaast me niets. Indiërs hebben geen traditie met wijn en de horeca weet natuurlijk weinig van dit product. Erger is dat zoveel Nederlanders nog steeds denken dat oude wijn goed is. Sterker nog: velen geloven zelfs dat wijn beter wordt naarmate de wijn oudert…!

 

Afscheid
Afgelopen weekend namen we afscheid van onze buren. “Komen jullie nog even een drankje doen voordat jullie vertrekken?” Dat was natuurlijk goed. Even een ‘wijntje’ in de tuin. Beiden bleken echter weinig alcohol te drinken. Sapje dan maar? Maar ze hadden nog wel wat wijn in de kelder staan die ze ooit hadden gekregen en die mochten we proberen. “Ingrid moet er maar even naar kijken…”, zeiden ze verontschuldigend.



Stoffig
Dus kreeg ik een kleine serie stoffige wijnflessen voor mijn neus gezet op de tuintafel; de witte had ik al ongezien afgeslagen want die waren toch niet gekoeld. De rode leken van gemiddeld basisniveau. Een Rioja van 2001 heb ik links laten liggen. Bij voorbaat te oud bevonden. Een Zuid-Afrikaanse cabernet met vrolijk goudgekleurd etiket van zeker acht jaar oud heb ik ook maar laten staan. De keuze ging tussen een wijn uit de Languedoc van 2005 en een Morellino di Scansano uit 2006. De Italiaan was de jongste, dus die mocht het worden!



Bruinrood
De stoffige fles met kunststofdop ging moeilijk open. De inhoud was al mooi roodbruin. De wijn was nog niet helemaal over de kop, maar was duidelijk al aan het afglijden. Weinig fruit, weinig plezier meer en met vooral nog wat drogende tannines. Het gebaar was goed, het gezelschap ook, maar de wijn was geen echte traktatie meer. De reactie van de buren was ook wel kenmerkend. Ze gaven toe dat ze weinig van wijn wisten, maar meenden wel dat oude wijn juist goed was.


Jong drinken
Oude wijn goed? Mwah. Wijnonjuistheid nummer 1, zou ik dat willen noemen. Onthou: de meeste wijn (zeg meer dan 95% van alle wijnen!?) moet je jong tot redelijk jong drinken. Bij wit heb ik het dan over 1-2 jaar, bij de meeste rosé liefst binnen een jaar. Dat zijn wijnen die je veelal waardeert om hun frisheid en fruitigheid. Mousserend? Ook binnen 1 jaar, anders verdwijnen frisheid en fruitigheid, maar vooral de mousse! Rode wijn kan iets langer, maar de meeste rode wijn is ook lekkerder als die binnen 2-3 jaar wordt gedronken!
Het idee dat oude wijn goed is, dateert uit tijden dat de wijnliefhebber top-Bordeaux en top-Bourgogne dronk. Rode uiteraard. Of zich waagde aan geweldige Barolo uit Piemonte. Die moest je wel 15-20 jaar wegleggen voordat de tannines afgebouwd waren en de wijn mooi fluwelig zacht werd en op dronk was.



Drinkvoorraadje
Mensen hebben geen kelder meer en geen geduld. De meeste wijnen worden gekocht om binnen een maand of zelfs een week na aankoop op te drinken; voor het etentje dit weekend of het feestje volgende week. Of hoogstens voor een klein ‘drinkvoorraadje’. En veel wijndrinkers houden ook gewoon van frisse en fruitige wijnen en - niet zoals bijvoorbeeld veel Engelsen – van de ‘belegen’ stijl van geouderde wijn. De meeste wijnen van tegenwoordig worden dan ook gemaakt om jong en fruitig te drinken. Wijnen die bedoeld zijn om jaren in de kelder te bewaren alvorens ze mooi op dronk zijn, bestaan nog wel, maar vormen echt de minderheid!



In deze wetenschap: laat je wijn niet te lang liggen! De meeste wijnen worden daar echt niet beter van. Santé!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden