Wijnpionier Robert Mondavi

Een van de grondleggers van het wijntoerisme in de Nieuwe Wereld - en met name Californië – is wijlen Robert Mondavi.

Hij was al in de vijftig en had een lange wijncarrière achter de rug, waaronder de overname van Krug Champagne in Napa Valley, toen hij na een rel met zijn broer Peter in 1965 besloot een eigen, op Franse principes geschoeide winery te gaan beginnen. Als verwijzing aan het Mexicaanse verleden van de staat Californië besloot hij een nieuwe wijnboerderij in zogenoemde mission style te laten bouwen.

Architect ontwerpt ranch
Hij benaderde direct de Amerikaanse architect Cliff May met dit plan. Deze man stond immers bekend om zijn ontwerpen voor dergelijke Californisch-Mexicaanse ranches. De zaak was snel beklonken. De uitnodigende boogvormige toegangspoort van de Mondavi’s, compleet met uitkijktoren over de golvende wijngaarden, is inmiddels een landmark in het landschap van Napa - en ook onmiddellijk herkenbaar op hun wijnetiketten.

Antiek en kopie
Het interieur werd in stijl gemeubileerd met Spaans antiek (én kopieën) terwijl hun boezemvriend, de beeldhouwer Beniamino Bufano, voor de artistieke aankleding van het geheel zorgde. Op het voorplein met spuitende fontein staat zijn sculptuur van St. Franciscus je met open armen op te wachten; een patroonheilige die je op meer plekken tegenkomt in dit complex. Her en der bevolken sculpturen van minimalistisch vormgegeven dieren in hardsteen de overige gebouwen en galerijen, zelfs tot tussen de wijnstokken op de binnenplaats.

Elke dag bezoekers
Rijkelijk overgoten door de Californische zon is dit een ultieme pleisterplaats voor wijnliefhebbers, zowel beginners als gevorderden. Van meet af aan werden – en worden – op afspraak educatieve rondleidingen gegeven (eventueel inclusief lunch). Sterker nog: de Mondavi winery heeft zelfs nog nooit een dag gekend zónder bezoekers en momenteel benaderen de aantallen een formidabele 300.000 per jaar. Niettemin drinkt naar verluidt nog maar een klein percentage van de Amerikaanse bevolking wijn. Maar daaraan wordt – in de voetsporen van de in 2008 overleden Robert Mondavi - stevig gewerkt!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden