Wijnproeven: het juiste glas

Toen ik eenmaal begon met wijnproeven met als oogmerk de bevindingen op mijn wijnblog te zetten, proefde ik de wijnen vanuit een Bourgogneglas. Ik had gelezen dat de aroma’s de ruimte nodig hebben en het walsen gaat perfect met zo’n groot glas. Bij proeverijen en cursussen die ik daarna heb gevolgd, werd er altijd uit een vigneronglas geproefd. Dat is een glas met het Franse INAO-keurmerk. Van mijn zwager kreeg ik later dat jaar ook zo’n glas en ben daarmee verder gaan proeven.

 

Onlangs bracht ik naar een gezelschap wijnen mee, waarvan ik dacht dat ze minimaal op dronk waren, en soms zelfs bijna over de top. Ik had ze al eerder geproefd en beschreven en merkte dat ze minder waren geworden in de maanden dat ik ze had opgeslagen. Nu dronk ik er weer eens eentje, niet met de bedoeling om erover te schrijven, maar gewoon voor m’n plezier. Ik had mijn proefglas ook niet eens bij me, en deze wijn, in dit geval een Chardonnay uit Napa Valley, dronk ik vanuit een Bourgogneglas.

 

De ervaring was een eye-opener. De wijn gedroeg zich en smaakte precies, als toen ik hem voor het eerst proefde. Hij was nu veel aromatischer en smaakvoller dan de keren erna, toen ik hem uit het speciale proefglas dronk. Kennelijk heeft de vorm van het glas een enorme invloed op de beleving van het aroma en de smaak. Met deze kennis durf ik nu niet al te snel meer te oordelen, wanneer ik het vigneronglas weer gebruik. Dus gisteren zat ik met twee verschillende glazen voor m’n neus, beide met dezelfde wijn.

 

Ik hoop niet dat ik in een later stadium ontdek dat er nog veel meer vormen voor een andere beleving kunnen zorgen. Anders zit ik binnenkort één wijn vanuit een complete verzameling verschillende glazen te proeven. En waarschijnlijk zou ik het nog doen ook. Het zou jammer zijn om niet positief over een lekkere wijn te kunnen schrijven, wanneer de oorzaak van externe aard is, en heel simpel op te lossen door een ander glas te gebruiken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden