Wijnreis door Parijs

Ontelbare keren mocht ik mijn opwachting maken in de mooiste wijngebieden van Frankrijk. Maar deze keer stap ik voor het wijnplezier al in Parijs uit de Thalys. Want waar vind je zoveel vinotheken, wijnbars en restaurants op de vierkante meter? Hoe vaak ik de lichtstad ook bezoek, telkens verrast ze me weer met haar ontelbare verborgen plekken, zoals de lieflijke wijngaarden in postzegelformaat, welliswaar omarmd door moderne hoge gebouwen.

Het oudste deel van Parijs is het 5de, wat door de Romeinen is gesticht en Lutetia werd genoemd. De stad was toendertijd niets anders dan een aaneenschakeling van dorpen en wijnmaken was een dagelijkse bezigheid. In de 18de eeuw was Île de France (Parijs in die tijd) met haar 40.000 hectare één van Frankrijk grootste wijnregio’s! Zoals het dorp Charonne, nu opgeslokt door het 20ste arrondissement in het oosten van Parijs, dat bekend stond om haar kwaliteitswijn.


Bekijk de route op Google maps.

Nog steeds is Parijs haar wijnverleden niet vergeten, alhoewel de wijngaarden zich tot een handjevol hebben beperkt (vier serieuze) en de productie hooguit achthonderd flessen per wijngaard oplevert. Maar zoals in ieder wijngebied, staat ook hier de maand oktober in het teken van de wijnfeesten ter ere van de wijngod Dionysos. Je kunt je dus temidden van het vele verkeer en het jachtige leven volledig onderdompelen in heuse bacchanalen.

Mijn wijnreis door Parijs begint in het noorden, in het populaire district Montmartre, in het 18de arrondissement. Met een snelle blik op de Sacré-Coeur loop ik over het onvermijdelijke Place de Tetre waar schilders in verwoede pogingen toeristen op hun canvas vast leggen. Ik loop naar de kruising van Rue des Saules en Rue Saint-Vincent (de beschermheilige van de wijnmakers) waar de bekendste en tevens grootste wijngaard van Parijs ligt: Clos Montmartre (A)(14-18 rue des Saules 75018 Paris, Metro Abesses).
Onvoorstelbaar dat dit gebied vroeger ver buiten de stadsgrensen lag en pas in 1860 werd ingelijfd door Parijs. De wijngaard ligt op een vrij steile helling van kalksteen (La Butte) en is vanaf de straat nauwelijks te zien. In 1933 is de traditie van het wijnmaken in ere hersteld, maar het bordje Entrée Interdite geeft aan dat de wijngaard niet vaak open is. Behalve half oktober, want dan vinden hier traditioneel de oogstfeesten plaats. De wijn, zo’n vijfhonderd liter, wordt in april tijdens een veiling verkocht. De opbrengst is voor het goede doel.

Clos Montmartre smaakt naar meer wijn, dus neem ik de metro naar het zuiden, waar in het 15de arrondissement, vlakbij het station van Montparnasse in het prachtige park Georges Brassens de wijngaard Le Clos des Morillons (B) ligt (morillon is synoniem voor zowel pinot noir als chardonnay). In 1983 zijn hier 1200 vierkante meter wijnstokken pinot noir en pinot meunier geplant. Ook hier wordt rond 15 oktober zo’n 700 kilo druiven geplukt en dat wordt behoorlijk gevierd met dans en muziek. (Parc Georges Brassens, rue des Morillons, 75015, Metro Vanves).

Een echte hotspot vroeger was Clos de Bercy (C)(Chai de Bercy, 41 rue Paul Belmondo 75012 Paris, Metro Bercy) in het 12de arrondissement. De Seine was de toeleveringsweg van honderden vaten wijn, afkomstig uit het achterland van Frankrijk, die hier werden verhandeld.

Een van de best bewaarde geheimen is misschien wel de wijngaard even buiten de stad, de Chemin des Vignes (D) aan Avenue de Verdun in Issy les Moulineaux. Met kilometers ondergrondse wijnkelders waar je als particulier je mooie wijnen mag bewaren. In de zomer zit je buiten onder de bomen, naast de wijngaard. En in de winter stoken ze vuurtjes. Hoe romantisch! Dus ben je van plan om te trouwen ? Dit is de ideale plek!
Dat de Parijzenaar trots is op zijn wijnverleden vertaalt zich in de vereniging van wijngaarden (www.vigneronsfranciliens.com) die de 135 hectare wijngaarden in en rondom Parijs promoot.

Leuk, al die wijngaarden. Maar nu moet er iets worden gedronken. Een van mijn favoriete wijnwinkels is La Derniere Goutte (E) in het 6de. Ik stap uit de metro op de drukke Rue de Buci en sla rechtsaf de rue Bourbon le Château in. Op nummer 6 ligt de kleine winkel met een waanzinnig assortiment. Op zaterdag staan de flessen open en het personeel spreekt Engels en Frans.

Aan de andere kant van de Seine in het 1ste arrondissement, moet ik altijd even binnen lopen bij Lavinia (F) aan de Boulevard de la Madeleine. Een luxe-supermarkt (ooit begonnen in Madrid) vol met wijnen uit de hele wereld. Ik ben daar zo een hele dag zoet, want er is een bar en een restaurant. Overnachten kan helaas nog niet.

Maar de mooiste wijnwinkel is misschien wel Legrand Filles et Fils aan de Rue de la Banque (G) in het 2de arrondissement, vlakbij het Louvre. Het gebouw stamt uit 1880, maar sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft de familie Legrand zich toegelegd op de grote wijnmerken. Een waar paradijs. Ik nestel me graag aan de heerlijke wijnbar waar ik allerlei wijnen voorproef alvorens ze te kopen.

Wijnbars/restaurants waar ik vele uren heb doorgebracht zijn: Juvenile's (H) aan de Rue de Richelieu, vlakbij Het Louvre. Klein maar fijn. Heeft juweeltjes van wijnen, velen per glas te bestellen. Je kan evt een fles meenemen naar huis voor de winkelprijs. Bovendien simpele maar (h)eerlijke gerechten voor een eerlijke prijs.

Een typisch traditionele Parijse wijnbar is Au Vin des Rues (I) aan de Rue Boulard. Ga hier niet naar toe als je geen honger hebt. De gerechten zijn lekker boers en er is een grote keuze uit Beaujolais en Rhône-wijnen. Zijn tegenhanger is het meer modernere Au Vieux Comptoir aan de Rue des Lavandieres Sainte-Oppertune, vlakbij Chatelet. Een zeer enthousiast stel runt de zaak en zowel de keuze in wijn en gerechten zijn super.

Vlakbij Place de la Madeleine ligt Vin chai moi (I). Gezellig, no-nonsense met een moderne touch. Wijnkelders en prive proeflokaaltjes.

Als je nog wat geld over hebt ga dan naar Il Vino (K), aan de Boulevard de la Tour de Maubourg in het 7de. Eigenaar is de beste sommelier van de wereld van 2004, Enrico Bernardo. Hier kies je eerst de wijnen waarna de gerechten worden gekozen om te matchen. Top, en een bijzondere ervaring, maar zoals ik al zei, lekker prijzig.

Je kunt ermee beginnen of mee eindigen, maar je moet toch wel even een bezoekje brengen aan het Musée du Vin (L) aan de Square Charles Dickens nummer 5 met zijn prachtige gewelfde Middeleeuwse kelders. Vroeger hadden ze op deze plek wijngaarden maar die sneuvelden tijdens de Revolutie. Je kunt hier nu alles leren over het wijnmaken, wijn proeven (of spugen) en eten in het restaurant met natuurlijk bijpassende wijnen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden