Wijnreis langs topkelders en kastelen (deel 3)

‘Villány -de stad van de wijn’

 

Bossen, vaak steile wijngaarden en rijen kelders langs slingerende wegen: alles ademt hier wijn. Het submediterrane klimaat in het zuiden van het land maakt Villány een ‘rood’ wijngebied. Het ligt tegen de Kroatische grens waar de druivenrassen Portugieser, Zweigelt, Kékfrankos, Kadarka, Cabernet Sauvignon en Cabernet Frank door de meeste zonne-uren en de hoogste temperaturen in het land, perfect kunnen rijpen. De witte rassen als Olaszrizling, Hárslevelű en Chardonnay zijn vooral op de westelijke heuvelruggen van de wijnregio (Siklós) te vinden.

 

Wandelend langs de kelders als ‘parelsnoer’ in de Hajósi Pincefalu (Kelderdorp uit Hajós) en genietend van de uitzichten, praatjes makend en proevend bij de kleine boeren – of het leven mooi is! Na de traditionele keldertjes waant u zich in design Spanje of Californië: ‘Wunderlich’ is niet alleen de naam van het wijngoed, maar ook van het uiterlijk. Exclusieve diner, na een verrassende proeverij op het domein, begeleid door krachtige kwaliteitswijnen -ja, het is een feest!

 

Wijnbouw heeft hier een traditie dat van vader op zoon, en nu steeds vaker op dochter, wordt overgedragen. Tiffán Ede kreeg in 1991 als eerste de ‘Wijnmaker van het jaar’ titel in Hongarije. Zijn zoon Zsolt is de tiende generatie in het familiebedrijf. Het is een mooi en warm gebied waar de stokken vaak op hellingen van 32% groeien. Door gisting en rijping in eikenhouten foeders heeft de wijn in zijn geur en smaak een aangename harmonie en diepte. Structuur, vulling en de balans van ronde tannines en zuren geeft complexiteit en lengte aan deze diep donkerrode, sappige en kruidige wijn. Zijn Cabernet Franc is legendarisch.

 

Voor wijntoerisme een ideale bestemming: de kelders op loopafstand van elkaar, geen BoB nodig! Dit is een uitnodiging om het oude stereotype beeld over onder andere ’Villány: overheersend hout’ te vergeten en van de betere Hongaarse wijnen te genieten of nog avontuurlijker, vanaf volgend jaar met ons ter plekke mee te proeven (info: www.aucost.nl/wijnreis).

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden