Wijnreis langs topkelders en kastelen (deel 4)

150 km ten zuiden van Budapest is het klimaat mild en zijn de zomers droog en heel zonnig. Hier heb ik mijn eerste stappen in een wijngaard gezet. De lössbodem is soms 30 m diep.

 

Hier is de wijn een belangrijk gedeelte van de religieuze en nationale tradities op feestdagen en tijdens het oogstfeest. De wijn is een symbool van ‘de landbouwer’ met geduld. Voor vrienden en families bij gelukkige samenkomsten een waardevol ingrediënt. Een goed glas wijn wordt door ‘kundige mensen, goede natuurlijke condities en de plaatselijke tradities gemaakt’, hoor ik ze zeggen. De stevige vurigheid van de rode uit Szekszárd overspant eeuwen. In 1865 schreef Paus Pius IX in een bedankbrief aan Franz Liszt: “de rode wijn uit Szekszárd houdt mijn gezondheid en gemoed goed”. Schubert en Liszt, als liefhebbers van deze wijnen, zijn er door geïnspireerd en hebben prachtige muziek geschreven (Liszt: 1868- Szekszárdi Mise/ Schubert: Forellen-Quintett).

 

Kadarka, een authentiek druivenras uit de regio, komt voor als monocépage of deel van de assemblage in de Bikavér uit Szekszárd. Een poëet schreef: ‘schenk het uit en zie een wonder, …de kleur als stierenbloed (Bikavér)…’ In mijn glas een lichtrode Kadarka: kruidig, fruitig met ronde tannines. De frisse zuren maken de wijn lichtvoetig, sappig en vormen een perfecte combinatie met de karpervissoep. Na enkele jaren rijping geeft de kruidigheid van de Kadarka een onvergetelijke mooie afdronk. Afhankelijk van het oogstjaar kan de kleur variëren van licht robijnrood tot donker bordeauxrood.

 

Buiten Eger was het alleen in Szekszárd toegestaan om ‘Bikavér’ te produceren. Hier donker robijn wat na jaren rijping in de structuur, tannines en zuren een mooi evenwicht laat zien. Internationale druivenrassen (rood en wat wit) geven voor het desbetreffende microklimaat karakteristieke wijnen: vurig, vol, sappig, elegant en mooi in balans. Een witte Hárslevelű bij een goed gevulde (vis)soep smaakte goed, om over de verschillende vleesgerechten met zorgvuldig geselecteerd rood, als een mooi bewijs van gastronomische veelzijdigheid, boekdelen te willen vertellen.

 

De laatste decennia er is in de regio veel geïnvesteerd. Modernisering in de wijngaarden en hedendaagse keldertechnieken zijn duidelijk merkbaar in de kwaliteit van de wijnen. De jongste generatie wijnmakers van deze interessante familiebedrijven (onder andere wijngoed Takler of Heimann) studeren en doen in het buitenland ervaring op. Er komen elk jaar steeds betere tot wonderlijk goede wijnen uit dit gebied (bijvoorbeeld wijnhuis Vida) en dat is niet vreemd. Als je de overtuiging, de betrokkenheid en de toewijding van de jonge wijnmakers ziet en ze over hun taak hoort praten dan weet je zeker dat je hier terug wil komen.

 

De Fritz-tanya in Szekszárd is een historisch familie wijngoed van 20 ha, gesitueerd op de mooiste heuvelruggen met een bijzonder microklimaat (genaamd Aranydomb -Goudenheuvel) en met vele (internationale) prijswinnaars in zijn prachtige kelders. Voor ons een collectie wijnen op tafel uit de Bortrezor (Schatkamer) van het huis. Afhankelijk van druivenras en jaargang zijn, traditioneel in barriques opgevoed of met moderne technologie, volgens de proevers tot een ‘glas genot’ omgetoverd.

 

Dit is een uitnodiging om het oude stereotype beeld over onder andere ‘stoffige Kadarka’ te vergeten en van de betere Hongaarse wijnen te genieten of nog avontuurlijker, vanaf volgend jaar met ons ter plekke mee te proeven.

Meer informatie: www.aucost.nl/wijnreis

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden