Wijnreis langs topkelders en kastelen

Egri Bikavér revisited

De voorpret van een wijnreis: het voorproeven van de Hongaarse wijnen uit de desbetreffende regio’s (groepsreis van Tokaj tot Villány). We beginnen in het Noordoosten van het land, in Eger. Dat de Egri Bikavér een gedaanteverwisseling heeft ondergaan, heeft het in Amsterdam als de grote ’Overall winner 2010’ (Platina medaille Wijnspeciaalzaak/Slijterij) bewezen tijdens het 22e Proefschrift Wijnconcours ’Wijn van het Jaar 2010’ (Merengő 2008 Egri Bikavér, St. Andrea, Eger, Hongarije, Quality Dry Red Wine).

Het relatief onbekende domein Egri Korona Borház is ook in staat om door zijn Egri Bikavér 2006 te laten verbazen. En dat zegt veel over de ontwikkelingen in de wijnbouw aldaar. In mijn glas een rode wijn: de kleur, de geur en de smaak zeer rijk en verleidelijk. Een mooi ouderende, rijpe wijn met bordeauxbruine randen en een opvallend fluwelige, lange afdronk. Het (Hongaarse eiken-) hout is zo mooi geïntegreerd dat het alleen bij vlagen even opvalt. Door het walsen wordt de neus complexer.

De wijnmakers, vader en zoon, zijn niet alleen getalenteerd, maar ook goede gastheren. Het wijnproeven, gevolgd door een diner met passende wijn-spijscombinaties onder bijna ideale omstandigheden, doet het enthousiasme groeien. De regio, volgens mij ook voor de beste Hongaarse Pinot Noirs geschikt, laat nu ook uitstekende rode assemblages zien. In een vallei vlak bij de stad Eger zijn rond de 200 kelders uitgegraven in een meer dan 100 m dikke laag rioliet-tuffe. De constante temperatuur en het kelderdoek (gisten) helpen de specifieke aroma’s van de wijnen geleidelijk te ontwikkelen.

De mooie witte wijnen (van onder andere Leányka en Olaszrizling) zijn minder bekend, maar de rode worden dan ook omringd door oude legendes. De oogst duurt traditioneel tot half oktober en de nieuwe wijn wordt rond de feestdagen in december door de Wijnorde Vinum Agriense met wijn- en gastronomische evenementen gepromoot. Vorig jaar was de traditionele ’Bikavér 2006’ met Kadarka (14,5%) van Heimann uit Szekszárd ook al een eyeopener.

Dit is een uitnodiging om het oude stereotype beeld over onder andere Bikavér te vergeten en van de betere Hongaarse wijnen te genieten of nog avontuurlijker, vanaf volgend jaar met ons ter plekke mee te proeven. (Meer informatie: www.aucost.nl/wijnreis).

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden