Wijnstok met groeiachterstand

Hallo, daar zijn we weer. En op de foto zie je hoe we ons voelen: klein! Het is al eind mei, maar het weer is nog steeds koud en regenachtig. Het is zo koud, dat we onze kleine vlinderblaadjes niet verder durven te laten groeien. We zijn bang dat het nog een keer gaat vriezen.

 

Ik ben een oude, luie wijnstok, dus ik heb geen haast om te groeien. Maar ik hoor mijn eigenaar mopperen: onze groei loopt achter en dat kan invloed hebben op de oogst van 2010. Zoals we er nu uitzien, zo zie je ons meestal eind april. We lopen dus zeker twee weken achter op schema. En twee weken, dat is een eeuwigheid voor een wijnstok.

 

We hebben ongeveer 130 dagen nodig om van bladknop tot rijp fruit uit te groeien. Twee weken vertraging betekent dat we tien procent energie mislopen (die we gratis van de zon krijgen, weet je nog). En wij wijnstokken hebben alle energie nodig die we kunnen krijgen, om ervoor te zorgen dat onze tannines mooi rijp zijn. Dus mijn eigenaar is bang dat hij tijdens de oogst problemen krijgt met groene tannines… Maar dat is zijn probleem, niet dat van mij!

 

Oh, ik hoor een ver nichtje uit een jazzland mopperen over vieze olie die haar kust bedreigt. Ik denk dat jullie voor die brandstof betalen. Hebben jullie een hekel aan ons?

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden