Wijnwandelreis in twee klassieke wijnlanden

Wandelen en ontdekken in Hongarije en Roemenië: twee authentieke wijnlanden in één reis

 

Meestal kom je slechts in vogelvlucht iets over een gebied of een wijnregio te weten. De wijnen vertellen bij het proeven hun verhaal, de vraag is of je het goed interpreteert. Tijdens een wijnwandelreis gebeurt dat heel vanzelfsprekend door meer informatie over natuur, cultuur en geschiedenis in een wondermooi landschap.

 

Wijngebied Etyek-Buda
Onze eerste wijnervaring begint in het wijngebied Etyek-Buda, ‘de wijngaard van Boedapest’. Het is nog jong als zelfstandig wijngebied voor alle stijlen, maar de mousserende wijnen (pezsgő) kennen er een rijke historie. Hiermee werd in 1873, bij de vereniging van Buda met Pest, geproost. We proeven er verschillende droge wijnen van internationale en regionale rassen: van fris fruitig wit (Királyleányka met lelietjes-van-dalen geur, volle Szürkebarát, geurige Cserszegi fűszeres, Tramini en Sauvignon blanc) tot elegant rood (Pinot noir met finesse, Cabernet sauvignon met raffinement en ook cuvées). Gelukkig wordt er in de wijngaard steeds meer biologisch en biologisch-dynamisch gewerkt. Bij deze wijnen genieten we een authentieke warme lunch, met zelfgebakken brood, koffie, plaatselijke brandewijn en gebak.

 

Het Koninklijke Wijnhuis en Keldermuseum (Királyi Borház és Pincemúzeum) is gesitueerd in een 1400m2 grote wijnkelder uit de 14-e eeuw, onder de burcht van Buda. Het museum geeft een goed beeld van de Hongaarse wijncultuur en gerelateerde metiers door de eeuwen heen.

Wijngebied Minis en Jidvei
De eerste wandeling in Roemenië begint in de wijnregio Miniş, een glooiend gebied net over de grens met Hongarije. Een van de meest vooraanstaande wijngoederen van Transsylvanië is Wineprincess, met een Nederlandse importeur: Mipasch Trading Waalwijk . We krijgen een rondleiding en een proeverij in het wijnbedrijf. Dit gastvrije wijnhuis serveert bij het avondeten bijpassende eigen topwijnen en dat is hier vanzelfsprekend.

 

Jidvei (Hongaars: Zsidve) ligt aan de rivier Tarnava en is een van de beste witte wijnproducerende regio’s van het land. De wijngaarden van Jidvei liggen op 400-450 meter hoge heuvelruggen en er zijn 22 commercieel verbouwde druivenrassen. Het milde continentale (micro-) klimaat, de moderne kelderuitrusting en de controle van stok tot fles zullen we terugproeven in deze fijne kwaliteitswijnen. Naast de beste Királyleányka (het druivenras princess=koningsdochter, Roemeens voor Feteasca regală) van Transsylvanië wordt er medaillewinnende droge wijn gemaakt van Muscat ottonel (hier bloemige aroma’s van limoenbloesem en salie), Pinot gris (delicaat en aantrekkelijk), Riesling (exotisch en fris knisperend), Gewürztraminer (kruidige aroma’s van gele rozen) en Sauvignon blanc (grassig, fris fruitig).

 

‘Meet de locals’ in de voorjaarsvakantie
'Meet de locals' heeft een hoog gehalte tijdens deze reis. Logeren doen we op het platteland vooral bij kleine en gastvrije pensions met traditionele gastronomie. De maaltijden worden dikwijls bij de kelders bereid. De 'rituelen' van de plaatselijke wijncultuur zullen we ter plekke ondergaan, wat soms zal samengaan met muziek en dans, in beide landen de ingrediënten van de vele wijn- en oogstfestivals. De karakteristieke witte wijn uit het wijngebied Târnava wordt door de ‘Orde van Wijnridders’, samen met andere culturele manifestaties, gepromoot. Wij zullen op het erf bij wijnboer Sándor, onder het genot van zijn authentieke wijnen, een lekkere maaltijd nuttigen. Vervolgens worden we ondergedompeld in zigeunersferen tijdens een optreden van de Csavas Gipsy Band. Deze muzikanten speelden onder andere de muziek van Toni Gatlif’s films Liberté en Transsylvania.

 

Een voorjaarsvakantie om te onthaasten en te genieten van klassieke wijnlanden, wel met een moderne inslag. Hun vakmanschap en toewijding, gezien de eeuwenoude kelders en het groeiende aantal state-of-the-art wijnhuizen, brengt de wijnlanden in het moderne tijdperk. De kwalitatieve verbeteringen van de laatste decennia, mede door de grote investeringen, doen ons verbazen. De regionale inheemse druivenrassen resulteren in nergens anders of eerder geproefde wijnen. Gastvrijheid, goede wijn, dans, muziek en lekker eten zijn de ingrediënten voor een authentieke Hongaarse en Transsylvaanse ervaring. Aan deze rurale ervaringen knopen we nog een dagje Boedapest, waar een ieder kan genieten van stadse geneugten zoals musea, restaurants en wellicht een heerlijk bad in een van de historische badhuizen.

 

Voor meer informatie: www.kentauro.nl

Geïnteresseerd in wijnwandelreizen? Bekijk het aanbod van Btgshop.nl >>

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden