Wijnwereld op z'n kop

Terug van Biofach (twee weken geleden bezocht ik Millésime Bio). De afgelopen drie weken heb ik ongeveer vijfhonderd wijnen uit heel Europa geproefd. Van al het proefwerk kreeg ik nieuwe ideeën:

 

    • Frisse geuren en perfecte controle over temperatuur en gist zorgen ervoor dat de witte wijnen en rosés elk jaar beter worden.
    • Misbruik van houtsnippers, de zogenaamde chips, zijn de doodsteek voor veel rode wijnen.
    • De Fransen worden Spaans!

 

Wie kon zich voorstellen dat de Franse wijnen zo zuidelijk en Spaans over kunnen komen? Word ik gek? Staat de wijnwereld op z’n kop? Geeft global warming de vignerons een zonnesteek?

 

Waarom zeg ik dit? Omdat ik niet eerder zoveel ruige, droge tannines in Franse wijnen heb geproefd. Ik had altijd bewondering voor het Franse gevoel voor balans, de manier waarop de meeste wijnmakers tannine-extractie beheersen, net als de zuren in de wijn en het mooie zachte mondgevoel… Maar door hun verlangen om de internationale wijnmarkt terug te veroveren op de nieuwe wereld, zijn ze overgegaan op de lange schil-inweking en de heftige pumpovers. Het resultaat: wijnen die bijna Spaans smaken, maar zonder de rijpe Spaanse druiven! Wat een teleurstelling voor een echte liefhebber van Franse wijnen, die nooit had verwacht die vreselijke tannines ten noorden van de Pyreneeën tegen te komen.

 

Vertaling: Sabina Posthumus

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden