Wild met kerst

Een van de voordelen van de feestmaand - want dat schijnt het te zijn - is dat je je bijna ongelimiteerd kunt wagen aan de meest copieuze maaltijden en wijnen. Maar dat heeft wel z'n prijs. Ondanks de crisis zijn deze uitspattingen een van de weinige pretjes die we ons niet laten ontnemen, zelfs als de suïcidaal ogende chemische kersstollen en surrogaatpaté bij de dumpshopwinkels anders vermoeden. En dan heb ik het nog niet eens over de kans op een avond gourmetten met de familie: help!

Rendier
Terwijl je bijna je nek breekt op je rudolfrendierenpantoffels, die je kinderen zo genereus hebben gegeven, bij de fairtrade kerstboom met ongezellige ledlampjes en het geld voor het niks-aan-de-hand-kerstpakket beter besteed had kunnen worden aan je afvloeiingsregeling, giet je de literfles kerstwijn (speciaal voor de gelegenheid gekocht) met gepaste tegenzin naar binnen. Nee, even geen kerst dit jaar.

Flappie
Met wild lijkt dat ook zo te zijn. De gekweekte fazanten mogen nog even in het wild scharrelen om wild te worden, voordat ze nietsvermoedend massaal worden afgeknald, de hazen voor voor eerste kerstdag komen in grote getale uit Argentinië. En ondertussen wordt ons gehoor geteisterd door dat sufgedraaide flappiemelodietje, het enige wild dat je ziet verschijnt laat op de avond op een erotische zender of  in een pseudo-grappig bierspotje waar duurbetaalde heren met borsthaar een vertederende poging wagen om een wilde oerkreet uit te stoten. Je zou toch heus geen zin in kerst hebben op deze manier.

Jager
Maar als je toch wild wilt eten en je weet via een aan lager wal geraakte jager een heus stukje wild te bemachtigen, dan hier een recept.
 

Wild ragout
Ook geschikt voor ezel, heckrund en grote grazers en graaiers.
• 100 gram ontbijtkoek
• 1 ui
• 50 gram boter
• 900 gram vlees, grof poulet
• 100 gram ontbijtspek, in blokjes
• 2 eetlepels bloem
• 1 klein blikje tomatenpuree
• 1 eetlepel azijn
• 2 deciliter rode port
• 3 deciliter wild of runderbouillon (uit een pot)
• 2 kruidnagels
• 1 gedroogd spaans pepertje
• 2 eetlepels Provençaalse kruiden
• zout
• (versgemalen) peper
• 1/8 liter yoghurt op kamertemperatuur

Pel en snipper de ui. Snijd de ontbijtkoek in blokjes van ca. 1/2 cm.

Verhit de boter in een braadpan en bak het vleespoulet zachtjes rondom bruin, schep ze uit de pan.

Bak de spekblokjes en de uisnippers circa drie minuten in de hete braadboter en roer dan de bloem en de tomatenpuree erdoor.

Roer de blokjes ontbijtkoek, de azijn, port, bouillon, kruidnagels, het pepertje en de Provençaalse kruiden er door en breng het geheel al roerende aan de kook.

Doe het vlees terug in de pan en sudder ze afgedekt en heel zachtjes gaar in circa 2,5 uur. Verwijder de kruidnagelen en het pepertje en breng het stoofvocht op smaak met zout en peper en roer, van het vuur af, de yoghurt erdoor. Schep de saus door de ragout.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden