Wilde stadswijn, stadse wildwijn

Ik vond het prachtig en nam aan dat de inwoners van Artis daar zelf ook zo over dachten, zo lekker vol pension in negentiende hokken met deftige gietijzeren hekken en ook verder van alle gemakken voorzien. Rustig thuis, niet meer in die enge wilde natuur waar op elke straathoek ongure bendes roofdieren je voor een pond vlees van het leven beroven en je hele handel en wandel tot intimiteiten als paren en baren toe door webcams van National Geographic en Discovery Channel op YouTube worden gezet.

 

Maar de beschaving schrijdt voort en nu moet het allemaal anders, vanuit het dier gedacht, en zijn volgens velen dierentuinen in welke vorm dan ook uit den boze. Toch, was ik een dier – roze olifant, teddybeer, kater – ik zou het wel weten. Niks rimboe, ook niet zo’n namaaksavanne, maar lekker als vroeger in Artis of Antwerpens Zoo.

 

Ze hebben er vast ook prima rode huiswijn. Ouderwets, vol comfortabel rijp fruit, met voor de huiselijke stoerigheid zonnige kruidige geuren en gespierde tannine. Zo’n wijn als de vin de pays de méditerranée Pichot Roucas 2010 (eenderde ieder vijftig jaar oude carignan en grenache plus syrah; € 8,75). Op het etiket staat een fietsje. Symbool van alledaags plezier, vindt wijnboer Eric Bouletin. Prettig symbool hoe dan ook, vind ik: we zijn in de natuur, maar wel op fietsafstand van huis en haard. Een stadse wildwijn, deze omfietswijn.

 

Er is ook een grote broer, de vacqueyras ‘Les Restanques de Cabassole’ 2008 van Roucas Toumba bijvoorbeeld. (60% grenache van tachtig jaar oude wijngaarden, 27% syrah, 10% mourvèdre, 3% diverse witte druiven, € 26,95).
www.pasteuning.nl 020-6622455).

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden