Witte Pinot Noir

Deze titel klinkt wellicht tegenstrijdig, maar ik zal het uitleggen. Onlangs ben ik naar een wat onderbelicht wijngebied binnen Europa afgereisd. Met een tussenstop in Luxemburg-stad (het moet natuurlijk niet teveel op werken gaan lijken) kwamen we maandagmorgen aan in Remich, nog net in Luxemburg en aan de mooie Moezel.

Het wijnbouwgebied in Luxemburg, waar al sinds mensenheugenis wijn wordt gemaakt, bevindt zich in een smalle strook tussen Schengen en Wasserbillig.

Vanaf 1921 wordt er in Luxemburg serieus naar de kwaliteit gekeken (in plaats van veel Elbling te produceren die in Duitsland werd versneden met lokale wijnen). Oprichting van een wijninstituut te Remich en een Marque Nationale met kwaliteitskenmerken volgden. Alle wijnen worden gecontroleerd en krijgen punten. Het minimum is 12 punten, bij 14 punten mag de wijn de naam Vin Classé dragen, bij 16 punten Premier Cru en vanaf 18 punten Grand Premier Cru.

Bij Domaine Mathis Bastian zien ze, net als veel Luxemburgers, de Auxerrois een beetje als hun 'eigen' druivenras, en er worden daar zeer smakelijke exemplaren
van geproduceerd die prima kunnen ouderen. Ook veel Riesling en Pinot Gris natuurlijk. Ik werd verrast door een heerlijk sappige, droge Rivaner. Een Vin Classé, prima betaalbaar en zacht en rond in de afdronk.

Maar mijn 'amazing discovery' gaat over een Pinot Noir Vinifié en Blanc. Een witte wijn van een blauwe druif (Blanc de Noir) kan, als je zorgt dat de schilletjes direct na het persen worden verwijderd. De wijn krijgt dan geen kleur mee. Een gezond blozend kleurtje, dat in dit geval wel. En, last but not least, in tegenstelling tot zeer fraaie Duitse varianten is deze Luxemburgse Witte Pinot Noir heerlijk droog. Wat een vondst.

Kortom: het is mij een raadsel waarom we zo weinig Luxemburgse wijnen zien en vooral ... drinken. Proost!

Reacties

 1. Jeanne Baans Jeanne Baans

  LS,
  Ik ben van plan binnenkort een proeverij te organiseren met alleen pinot noir wijnen en ben op zoek naar witte pinot noir.
  Waar zou ik uw " amazing discovery" kunnen krijgen. Wie is de producent?
  Vriendelijke groet,
  Jeanne Baans

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden