Witte wijn met karakter

Nogmaals Somló, maar ditmaal het grootste wijnhuis van de berg met meer dan 50 ha wijngaard op de zuidelijke heuvelrug. Het bijzondere microklimaat (door zwart basalt met een temperatuurverschil van 5-10 graden onder aan de berg) geeft een unieke smaak en aroma aan het ’sap van de berg’. Het is de enige berg in Hongarije waar ook op de noordelijke flanken wijnbouw plaatsvindt en uit de verschillende rassen (zoals juhfark, furmint, hárslevelű, olaszrizling, tramini, szürkebarát, zenit en chardonnay) wijnen met gevarieerde eigenschappen/typen ontstaan.

Basaltwijn
Het familiebedrijf Tornai is in 1946 gesticht en de ’wijnervaring’ is een heel andere dan de artizanwijnkelder, hoger op de berg. Het is onlangs verbouwd tot een designcomplex van wijnhuis-restaurant-hotel-wijnbouwmuseum-proeflokaal met een vriendelijke uitstraling en prachtig uitzicht over de wijngaarden. De professionaliteit van de staf, de vriendelijkheid en hulpzame houding maakt het verblijf zeer aangenaam. De wijnmaker Várszegi György, getraind in Tokaj, druk bezig met de voorbereidingen van de oogst in het laboratorium, maakt genereuze (13-14,5% alc.-zoetheid), maar uitgebalanceerde mineraalrijke (zout!) ’basalt’-wijnen. Het milde continentale klimaat (650-700 mm) en de lange herfst werken in hun voordeel.

Klein maar fijn
In de XIV-XV eeuw is de wijn uit Somló even gewild en kostbaar als die uit Tokaj. In de 18de eeuw werd furmint (toen nog szigeti) al in de wijnschriften genoemd. Door de twee kleine vulkanische ’broers’ (Kissomlyó en Ság) bij de Somló-berg te voegen is in 1998 de kleinste, maar wel een van het meest geliefde wijngebied van het land ontstaan.

Wij hebben daar een mooie rij wijnen mogen proeven: Mineraux van Zenit 2009: geurig, kruidig, frisse zuren en uiteraard mineralig (13,5% alc.)-wijn van de Universiteit Semmelweis Bp./2010, Nagy-Somló Juhfark 2007: complex met rijp fruit, fijne zuren en mooi bittertje (30% eikenhout/ de rest reductief, 13% alc.), Aranyhegy-Juhfark 2008/Top Selection: van het beste perceel, rijp fruit, honing, bittertje zout, Grófi Juhfark 2007: ronde goudgele vette wijn met citrus, Grófi Hárslevelű 2008/Top Selection: open floraal, geparfumeerde abrikozen, zeer vriendelijk, Nagy-Somló Furmint 2008: discrete zuivere neus en smaak, citrus (reductief), Nagy-Somló Furmint 2008: goudgeel, rond en fris met het bekende bittertje (8 maanden op grote - Hongaarse - eiken vaten), Apátsági Furmint 2008/Top Selection: net even dieper en intenser dan de vorige.

Csomorika?!
Als laatste een eigenaardige verrassing, een cuvée 2005 van csomorika (uit vroegere tijden overgebleven ras) en korona (Hungaricum/vooral voor mousserend gebruikt). Het is een vette (zie het glas!), goed gevulde en fris sprankelende, ook goed in te zetten eetwijn. Het is hier goed toeven. De wijnen zijn discreet geurend karaktervolle wijnen, vol en genereus, rijk in zuren, langzaam rijpend en laat ouderend, nogal bijzonder voor een uitsluitend witte wijn producerend gebied. Met aandachtig proeven kun je hun karakter in al zijn facetten ontdekken en deze veelzijdigheid is gastronomisch ook zeer interessant.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden