Witte wijn met knerp bij gorgonzola

Een wijn kiezen bij een gerecht kan altijd op twee manieren. De eerste is: ik houd van de rode Château de ma Tante, dus ik drink Château de ma Tante. De andere is zorgvuldig de smaken van het gerecht uiteenrafelen en er dan de perfecte match bij zoeken. Dat laatste is reuze in, maar vaak ook vreselijk vermoeiend.

 

Geestverruimend scherpe kaas
Soms echter kun je niet anders. Zoals hier. Want sjonge, deze pasta met gorgonzola is heftig. Het staat er zo terloops, ‘gorgonzola piccante’, maar dat is niet de standaard gorgonzola die je zo in de supermarkt koopt. Die is namelijk wat de Italianen gorgonzola dolce noemen, en wij mild. Denk bij piccante trouwens niet aan peperig; hier gaat het om scherp door een langere rijping met meer blauwschimmel. Een geestverruimend scherp dat alles doordringt, dat je naar adem doet happen. Als hem puur proeft dan; hier is het wat verdund. Wie daarvoor terugdeinst, neemt gewoon gorgonzola dolce.
 

 

Rood redt het niet
Dan een wijn. Jammer voor degenen die zich zaten te verheugen op een rode, want ik ga voor wit. Rood gaat het niet redden bij een killer als gorgonzola. Zelfs Château de ma Tante niet. De kaas maalt hem helemaal fijn, maakt er een flauw alcoholisch behangetje van. Sommige witte hebben daarentegen juist die knerp die ze wapent. En ook al is het onzin om te denken dat je bij pasta Italiaanse wijn moet drinken, toch kom ik in Italië uit, bij de Unico 2008, een Trebbiano d’Abruzzo van Tenuta Elisse (Grape District, 9,95). Hij is opmerkelijk geurig voor een trebbiano, en zo’n rinkelend randje frisheid dat helemaal niet bang is voor die bullebak van een gorgonzola.
 

 

Dit is het wijnadvies van Onno Kleyn bij het recept Conchiglie met gorgonzola en pistachenoten uit De Zilveren Lepel Pasta.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden