Witte wijn met pit

www.jancisrobinson.com

Een wijn die je bijblijft, deze droge witte uit Ribeiro. Ribeiro is een streek in Galicië, in het noordwesten van Spanje. De streek ligt ten zuidoosten van het bekendere Rías Baixas, dicht bij de noordgrens van Portugal. De meeste wijngaarden kijken er uit over een van de drie rivieren die door Ribeiro stromen. De 27 hectare van Coto de Gomariz biedt uitzicht op de rivier Avia.

 

Druivenrassen met pit
De bodem hier wordt gedomineerd door schist, graniet en zand. Samen met de opvallend lage opbrengsten van de druivenstokken zorgen deze grondsoorten voor de concentratie en spanning in de wijn. Maar ook de lokale druivenrassen brengen nogal wat persoonlijkheid mee!

 

Intense smaak
De Coto de Gomariz 2008 is gemaakt van ongeveer 80 procent treixadura, gemengd met de eveneens Galicische druiven godello, loureira en albariño. Hij ruikt heerlijk naar verse groene blaadjes en heeft een intense smaak van rokerig fruit. Eindelijk eens een witte wijn die écht kracht heeft en toch veel verfrissender is dan de doorsnee droge witte wijn met veel body.

 

Ook erg lekker: Albariño
De makers van deze wijn (Ricardo Carreiro en Xosé Lois Sebio, die op dit moment de overstap maken naar bio-dynamische wijnbouw) produceren ook een wijn van 100 procent albariño, de Gomariz X. De druiven ervoor komen uit één wijngaard. Ook deze wijn is heel goed gemaakt, maar is iets minder uitbundig dan de Coto de Gomariz. Ik geef de Albariño 16 punten (van de 20); de Treixadura krijgt er 17.

 

Coto de Gomariz
Ribeiro, 2008
De wijn kun je in Duitsland bestellen voor € 12,90 per fles (www.wein-kreis.de).

Vertaling en bewerking: Anda Schippers

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden