Witte wijn moet bij uiensoep

Ha Cuno,

Studentenwijn, dat doet mij onmiddellijk denken aan de Vin de Pays van de Hoogvliet waar mijn huisgenoten en ik zo’n beetje op leefden destijds. Of het wit was of rood maakte niet zoveel uit, als er maar alcohol in zat. Alleen als we uiensoep aten, dat moest het in elk geval wit zijn. Met 2 gulden 69 (jaja, ‘t is even geleden dat ik studeerde) voor een liter, een paar uien, bouillonblokjes, stokbrood en geraspte kaas, voelden we ons voor nog geen 1,50 p.p. als God in Frankrijk. Il était une fois...

voor 4 personen:

  • 1 kilo uien
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 laurierblad
  • 1 kruidnageltje
  • 10 zwarte peperkorrels
  • 1,25 liter runder- of groentenbouillon (zelfgemaakt of van een tablet)
  • 1 eetlepel wittewijnazijn
  • 1 glas droge witte wijn
  • sneetjes oud stokbrood of gewone boterhammen
  • 100 g oude kaas, geraspt

 

Pel de uien en snijd ze in niet te dunne, maar ook zeker niet te dikke ringen; laten we zeggen zo’n twee milimeter. Verhit de olijfolie in een soeppan op middelhoog vuur en voeg de uien toe. Strooi er een halve theelepel zout over en laat de uien een minuut of twee bakken terwijl je ze omschept met een houten lepel.

 

Zodra ze beginnen te kleuren draai je het vuur laag , voegt de laurier, het kruidnageltje en de peperkorrels toe en laat de uien zo’n drie kwartier tot een uur zachtjes stoven. Schep ze om de vijf á tien minuten even om. Als ze na drie kwartier nog erg licht van kleur zijn, zet dan het vuur wat hoger, maar blijf er in dat geval bij om te voorkomen dat de uien te donker worden. Je wilt ze mooi goudbruin hebben, niet verbrand.

 

Voeg de bouillon toe, plus de azijn en breng alles aan de kook. Draai het vuur weer lager en laat de soep een kwartier zachtjes koken. Voeg nu de wijn toe en laat de soep opnieuw een kwartier koken.

 

Rooster intussen het brood in een broodrooster of in de oven. Beleg de geroosterde broodjes met de geraspte kaas en schuif ze even onder een hete grill.

 

Proef de soep en maak hem op smaak met versgemalen peper en zo nodig ook zout. Schep de soep in kommen en laat in elk een geroosterd kaasboterhammetje drijven. Wie niet van soppig brood in zijn soep houdt, kan de kaastoast natuurlijk ook apart erbij eten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden