Witte wijn uit Elzas

Weet u wat er zo jammer is aan de wijnen van de Alsace? Dat ze duur zijn. Eigenlijk vind ik het altijd jammer als wijn duur is, maar bij die Elzassers doet het helemaal auw. Omdat ze zo lekker zijn, u slaat de spijker op zijn kop. Nou ja, soms kom je iets tegen van een paar euro, maar meestal is het dan niet gelukt. Bij de wijnboer. Met het wijnmaken.

 

Een tientje
Zodoende kan ik u verzekeren dat het tientje - ongeveer - dat wijnhandels vragen voor de Pinot Gris Réserve van Domaine Fernand Engel 2007 (import Poot Agenturen) eigenlijk niet duur is. Maar ja, een tientje blijft een tientje hè. Weet je wat, ik vertel er toch iets over. Voor als u zichzelf of een ander binnenkort eens echt wilt trakteren.

 

Verwarring in Europa
Pinot gris heette tot een paar jaar geleden nog tokai in Alsace. Maar dat mocht niet meer, van Europa. Om verwarring met de Hongaarse Tokaij, de briljante zoete wijn, te voorkomen. Nu heeft pinot gris vaak ook wel een zoetje. Een molligheidje. Niet in de verste verte zo zoet als Tokaij, maar wel net dat mooie, vriendelijke en beslist niet ordinaire dat hem geknipt maakt bij allerlei eten waar ook zo’n molligheidje in zit. Chinees eten bijvoorbeeld - maar dan wel iets goeds.

 

Lekkerder dan rood
In Frankrijk serveren ze hem bij foie gras, de lever van gemeste eenden waar Nederlanders zo op tegen zijn. Maar bij gewone paté smaakt hij ook fantastisch, net als bij gerechten waar room in is verwerkt. Een schnitzel met roomsaus, een varkenshaasje. Probeer maar hoor. Lekkerder dan rode wijn, wat mij betreft. Alsace heeft altijd dat bloemige aan de wijn. En deze pinot gris van Fernand Engel ook, plus frisheid, en een smaak met vleugen gele appel en honing. Lekker.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden