Wordt wijn in de wijngaard gemaakt?

Goed geïntegreerd hout, hints van kruiden, aroma’s van pruimen en bessen, met een lange, volle smaak… kun je het al proeven?



Maar goed, voordat we zover zijn moet er nog veel gedaan worden. Beslissingen, beslissingen… de beste technieken van het wijn maken tegen elkaar afwegen om de magie in de wijnkelder tot stand te brengen.



Maar laat je niet voor de gek houden; de natuur speelt ook een rol. Saccharomyces cerevisae en andere wijngisten gebruiken suiker als energiebron om te kunnen groeien en zich te vermenigvuldigen, en produceren ethanol als belangrijkste bijproduct. Daarnaast worden andere bijproducten in kleinere hoeveelheden gevormd. Sommige dragen bij aan een prachtig, aangenaam aroma, andere doen dat niet. Wat is de oorzaak daarvan?



Wanneer de gist problemen ondervindt omdat de gewenste voedingsstoffen - zoals nitrogen en vitaminen - niet aanwezig zijn, zal gebruik gemaakt worden van andere beschikbare stoffen. In de natuur is overleven immers het belangrijkste doel. Niet al te aangename aroma’s zullen dan het resultaat zijn.



Mijn filosofie over de belangrijkste taak van de wijnmaker is de volgende: je dient het scheikundige proces van alcoholische gisting werkelijk te begrijpen. Alleen dan kun je het op een verstandige wijze controleren en beheersen. Praktisch bezig zijn! Wanneer onaangename aroma’s, zoals zwavelwaterstof en mercaptanen, opduiken, dan is de kwaliteit al gedeeltelijk verloren gegaan. Pro-actief wijn maken, dat is de regel.



En dan nu de bekende vraag: wordt wijn gemaakt in de wijngaard?
Natuurlijk, maar een krat met druiven is slechts de helft van het verhaal …

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden