Yin en yang van chardonnay

Met mijn vorige column Travelling without moving in je achterhoofd kun je deze gedachte wel volgen: juist een alomtegenwoordig druivenras als chardonnay toont de persoonlijkheid en de cultuur van de mensen die er wijn van maken.

Chardonnay eerste rijp
Chardonnay is de Vitis Vinifera die als eerste rijp wordt. Hij heeft dus niet heel veel zonlicht nodig om van knopje te veranderen in uitloper te veranderen in bloem te veranderen in groene druif te veranderen in rijpe druif… dus chardonnay kan overal succesvol worden verbouwd. Bovendien is het een druif die – in tegenstelling tot sauvignon blanc of muscat of albariño – niet uitblinkt door zijn persoonlijkheid. Dat begrepen ze in Champagne heel goed, toen ze daar lang geleden opvallende wijn gingen maken van onopvallende wijn, maar goed, dat is een ander verhaal.

Held van chardonnay
Wie zijn de helden van de chardonnay? Als je kijkt naar de traditie, zou je zeggen: Chablis. Maar als je kijkt naar de verkoopcijfers, moet je dan niet zeggen: Californië of Chili? Het antwoord weet ik niet. Ik hou van yin én van yang, ik vind het leuk om beide kanten van de medaille te kennen. Als ik een diepzinnige bui heb en ik zoek een wijn waar ik over na moet denken terwijl ik ‘m drink, dan kies ik een chardonnay die uit een rotsachtig gebied komt, waar huizen worden verborgen achter hoge muren, waar het leven gevangen is tussen hekken en in systemen. In deze regio maken ze een geweldige chardonnay, verstopt in zijn sulfiet, houtrijping en reductie… een Chablis.

Californië
En als ik geen zin heb om stil te zitten en na te denken, maar juist in actie, dan kies ik een chardonnay die is gemaakt in een wijngebied met brede, open velden, een streek waar je je mag laten zien. Een plaats die beroemd is geworden door de opgepompte spieren en plastische chirurgie, een regio waar fantastische chardonnay wordt gemaakt, met wat extra power door de botersmaak, gebruik van nieuw hout en micro-oxygenation: een chardonnay uit Californië.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden