Zelfgemaakte budgetwijn

Een echte budgetwijn is natuurlijk wijn die je zelf maakt. Druiven uit eigen tuin, plukken, persen, beetje gist erbij en laten borrelen in een of andere grote container in je bijkeuken. Ooit heb ik het geprobeerd, van een paar trossen rieslingdruiven uit eigen tuin. Het koste me alleen een zakje gist van een paar euro en een goedkoop waterslotje.

Helaas, de wijn is niet veel geworden, hoewel de vermout die ik er vervolgens van maakte nog wel te drinken was. Nee, wijnmaken laat ik graag aan anderen over die dat veel beter kunnen. Maar af en toe kriebelt het toch weer. Dit jaar zit de rieslingstok wel erg ruim in zijn trossen... In de VS hebben ze daar iets op gevonden.

Wijn maken in de stad
Crushpad startte ruim zes jaar geleden in hartje San Francisco. Het is een wijnmakerij midden in de stad, waar je hulp kunt krijgen bij het hele proces van wijnmaken, tot en met het labellen van de flessen aan toe. En je hoeft er de stad niet voor uit! Je kunt bij Crushpad wijn maken met druiven uit verschillende topwijngaarden. Je kiest welke stijl wijn je wilt maken, selecteert de druiven, spreekt een stappenplan af en kunt aan de slag. Je kunt zelf regelmatig naar de wijnmakerij komen om deel te nemen aan het persen, het oversteken, het controleren én het eventuele blenden. Maar je kunt ook (bijna) alles aan Crushpad overlaten en alleen communiceren via Crushnet, waar je online alle handelingen kunt volgen.

Manhattan-wijn
In Manhattan pakte Michael Dorf het in 2006 net weer even anders aan. Ook hier kun je in hartje stad zelf wijn maken, maar zijn City Winery is vooral een plaats waar je kunt eten, drinken, vrienden kunt ontmoeten en waar veel muzikale activiteiten worden gehouden. Belangrijkste doelgroep zijn wijnliefhebbers die ervaring willen opdoen met het maken van hun eigen wijn, maar hun comfortable Manhattan-leventje niet willen inruilen voor een bestaan in of om de wijngaard.
City Winery werkt wat betreft het wijn maken op vergelijkbare wijze als Crushpad. Druiven worden gekocht in Californië, Oregon, Washington State en New York in de herfst en uit Argentinië en Chili in de lente. Iedereen kan meedoen, uiteindelijk levert het je ongeveer twintig dozen per vat op om van te genieten of weg te geven. De prijzen zijn niet gering: per fles kom je bij beide organisaties toch wel gemiddeld uit rond de 20 tot 25 dollar per fles. Misschien toch niet zo’n budgetwijntje...
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden