Zoektocht in Normandië

Na de vraag van een restaurateur om eens uit te kijken naar een echt goede Calvados, besloot ik mij eens te gaan onderdompelen in Frankrijks beroemde appelstreek. Ik was al jaren op zoek naar een ‘lekkere’ biologisch geproduceerde Calvados. Dit was minder eenvoudig dan gedacht. Iedere boer heeft zijn eigen filosofie met bijbehorende kwaliteit. Menig bezoek ter plaatse draaide vaak uit op een teleurstelling. Maar zoals zo vaak zijn het toevalligheden en intuïtie die de oplossing brachten. Op een koude voorjaarsdag, na wederom enkele teleurstellende bezoeken, kwam ik in het hart van Normandië, in Sainte-Marie-du-Bois aan de praat met ene Michel. Ik zat in café ‘Du Sport’ om de smaak van de branderige vloeistoffen met espresso weg te spoelen.

 

Volgens biologische principes
Omdat we de enige klanten waren raakten we in gesprek. Na mijn tweede kopje bood hij mij een glas Calvados aan. Later bleek Michel Beucher, want zo heette hij, de producent te zijn van een fantastische Calva. Deze, zeker op dat moment, hartverwarmende godendrank was gemaakt van 85 procent appels en slechts 15 procent peren. Bovendien bleek hij geheel volgens de biologische principes te werken. Monsieur Beucher zag het enthousiasme in mijn ogen en nodigde mij uit om een aantal van zijn speciale cuvée’s in zijn kelder te gaan ‘bestuderen’. "Maar wat graag!", zei ik. Op zijn boerderij vertelde hij dat biologisch voor hem gewoon logisch is. Al vanaf zijn vroegste jeugd werd hij door zijn vader met de principes van deze ‘levensinstelling’ bekend gemaakt. Al bijna vijftig jaar is hij overtuigd van deze manier van werken en daarmee een van de oudste producenten van biologische producten in Frankrijk. Terugrijdend naar Nederland lag mijn kofferbak vol met diverse flessen Calvados, appelcider, pommeau en biologische ciderazijn. Mijn missie was geslaagd en ik wist dat ik veel restaurateurs blij ging maken.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden