Zoemende bijtjes en het geheim van biowijn!

Zoemende bijtjes en het geheim van biowijn!

Het is begin augustus en in de natte wijngaard schijnt de zon eindelijk weer eens uitbundig. Een betere timing bestaat niet, want juist vandaag staan de opnames voor de websitevideo van By the Grape gepland en mag ik een figurantenrol vervullen...

Perfecte timing

Het is begin augustus en in de natte wijngaard schijnt de zon eindelijk weer eens uitbundig. Een betere timing bestaat niet, want juist vandaag staan de opnames voor de websitevideo van By the Grape gepland en mag ik een figurantenrol vervullen. Terwijl de set minutieus wordt opgebouwd en de camera's nauwkeurig worden afgesteld, heb ik nog even tijd om de intrigerende wereld van de biowijn te beschouwen.

Zoemende bijtjes

De biologische Wijnhoeve De Colonjes in Groesbeek vormt het prachtige decor voor mijn dromerige overpeinzingen en reeds bij de eerste blik op de rijen wijnstokken wordt de romantiek van biologisch boeren bevestigd. Ik ontwaar vakkundig geweven spinnenwebben, die de rijpende druiventrossen beschermen tegen kwaadwillende insecten. Ik zie welig tierend klaver voor een vitaal bodemleven. Ik hoor lieflijk zoemende bijen voor de broodnodige bestuiving (al schijnt in de wijngaard de wind het zwaarste werk te doen). Slechts enkele minuten later wordt pijnlijk duidelijk dat het gezoem aan andere zwartgele insecten toebehoort. Een horde hongerige wespen! Binnen de kortste keren ben ik dan ook het slachtoffer van twee gifaanvallen. Ook dat is de romantiek van biologisch boeren.

Wijnpuristen

Leuk die biodiversiteit in de wijngaard, maar wat is biologische wijn nu precies? Puristen zijn er duidelijk over. Biologische wijn bestaat niet. Het is wijn van biologisch verbouwde druiven. In de wijngaard zijn herbiciden en pesticiden niet welkom en het gebruik van kunstmest is een doodzonde. De natuur wordt aan het werk gezet om gezonde druiven te kunnen oogsten. Alleen Bouillie Bordelaise, een papje van de 'natuurproducten' kopersulfaat en kalkwater, mag worden gebruikt om meeldauw, een akelige schimmelziekte, uit de wijngaard te weren. Niet het beste goedje voor ons grondwater, maar zonder deze pap kunnen we op veel plekken helaas nog niet.

Een beetje zweverig misschien

Een stapje dieper in de wereld van de biowijn arriveren we bij de biodynamische wijn. De aanhangers van de biodynamie weren niet alleen chemische bestrijdingsmiddelen, maar gebruiken ook homeopathische middelen om de gezonde groei van de druif te stimuleren en stemmen alle werkzaamheden in de wijngaard af op de stand van de zon, de maan en de sterren. Een beetje zweverig misschien, maar bij het proeven van menig biodynamische wijn raken zelfs de grootste sceptici overtuigd.

Zoals vroeger

Tot zover de pure natuur in de wijngaard. Maar hoe zit het met de natuur in de kelder van het wijndomein? We spreken van een 'natuurwijn' (Vin Nature) als ook bij vinificatie en rijping van de wijn het eindresultaat volledig in handen van Moeder Natuur wordt gelegd. Dus geen gevriesdroogde gist, geen chaptalisatie, geen filtratie en ook geen (of slechts een ieniemienie beetje) zwaveldioxide. Een beetje zoals vroeger dus!

Geheim van de smid

Biologische wijn, biodynamische wijn, natuurwijn! Wijnen gemaakt met respect voor flora en fauna. Maar zijn biowijnen ook per definitie vegetarische wijnen? Het antwoord op deze vraag legt mogelijk een bommetje onder het wijngenot van menig vegetariër of veganist. Om wijn te klaren wordt, hoewel steeds minder, nog altijd gelatine of vislijm gebruikt. Gelukkig is er ook een diervriendelijk alternatief, namelijk bentoniet. Deze kleisoort bindt de vaste deeltjes in de wijn om vervolgens naar de bodem van het vat te zakken. Vreemd genoeg staat niet op het etiket vermeld welk klaringsmiddel is gebruikt. Het geheim van de smid en de frustratie van de vegetariër...

Aan het werk!

Van al die overpeinzingen in het warme zonnetje ben ik behoorlijk dorstig geworden. Een glas biologische wijn zou nu wel uitkomst bieden. Bof ik even dat mijn figurantenrolletje voornamelijk bestaat uit het slurpen van vergist druivensap. Aan het werk!

 

Biologische Wijnhoeve de Colonjes

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden