Zoet van € 3,- tot € 3000,-

De mens is geneigd tot alle kwaad en snoept ook nog graag. Daar kunnen we echter niks aan doen, want dat is voorbeschikt. We doen kwaad omdat we net alle andere dieren egoïstische schoffies zijn en snoepen doen we ook om als fitste te survivallen.
We houden van zoet omdat dat goed voor ons is. In de oertijd waren er nog geen Marsen en M&M's, wat je aan zoet tegen kwam was rijp fruit, vol vitaminen en weet ik wat, en dat schijnt reuze gezond te zijn. Dus hebben Moeder Natuur en Darwin er voor gezorgd dat we dat lekker vinden en daarentegen niet zo dol zijn op bitter, want gif is bitter.

 

Beter lekker bitter
Gelukkig weten we het zelf inmiddels beter, en eten witlof en spruitjes en drinken straffe espresso’s en rode wijn, wat veel lekkerder is. Toch, gét dat je dat lust, zeggen andere mensen en werken zich met lange tanden door hun eten tot ze aan het toetje zijn.
En de wijn daarbij. Hoewel de andere mensen graag al met zoet zouden beginnen, doen we dat niet, want dan lijkt alles daarna zuur en bitter. Eerst dapper de grotemensenwijnen drinken dus voor het zoet bij de toet komt. De keuze is ruim.

 

Van muscat tot icewine
Diverse supermarkten bieden vrolijk zoet van muskaatdruiven uit Valencia voor een euro of drie. Simpel maar sappig. Voor een paar euro meer vindt u een half flesje intens zoete muscat uit Zuid-Frankrijk: muscat de rivesaltes, muscat de beaumes de venises... Of een hele fles friszoete schuimwijn met slechts vijf procent alcohol van diezelfde muskaatdruif uit Noordwest-Italië, moscato d’asti – wat anders en lekkerder is dan asti spumante!

 

Maar meer spenderen kan ook. Duitse trockenberenauslese, Oostenrijks zoet van de Neusiedlersee, Franse sauternes, Canadese icewine... Uitgelezen verfijnd zoet dat fortuinen kost. Ach ja, zeg je dan, en neemt nog een slok van honderd euro, ik kan het ook niet helpen, ‘t zit nou eenmaal in m’n DNA.
 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden