Zoete wijn

www.jancisrobinson.com

Mount Horrocks
Cordon Cut 2008
Clare Valley, Australië

Ik ben niet de enige die als een blok viel voor deze haarscherpe, superfrisse zoete wijn uit Australië. Mijn collega Tamlyn Currin is er ook verliefd op geworden. Ze ontmoette Stephanie Toole, eigenaar en wijnmaker van Mount Horrocks, en schrijft:  Stephanie is klein, mooi en heel energiek. In 1993 kocht ze Mount Horrocks; de eerste planten die ze neerzette, waren de rieslingwijnstokken waarvan nu de Cordon Cut wordt gemaakt. Ze grijpt zo min mogelijk in in de wijngaard en de kelder. Alles, maar dan ook alles wordt met de hand gedaan en de productie is piepklein. Ze irrigeert zelden en de opbrengsten van de wijngaarden liggen heel erg laag.'

 

Zoete wijn, maar dan anders
Cordon Cut is een zoete wijn, maar dan anders. Er komt geen botrytis aan te pas. Als de druiven rijp zijn, worden de scheuten doorgesneden zodat de druiven verschrompelen. Op die manier krijg je geconcentreerde smaken en veel suikers. Ik gaf de wijn 18 punten (van de 20) en vond hem heel opvallend. Helemaal niet zoals Duitse riesling met botrytis. Eerder preciezer, zij het minder complex. Ik ben het met Tam eens dat je er niets bij hoeft te eten (zie hieronder), maar deze wijn lijkt me wel heerlijk bij een dessert met zwarte en rode vruchtjes.

 

Pure en tere wijn
Tamlyns indruk van de wijn: 'Intense geur van wilde honing en witte bloesem. Heel sappige mango, gedragen door fijngesponnen zuren en frisheid. Puur en teer! Abrikoos, limoenmarmelade, uiterste precisie. Als je een glas hiervan in je hand hebt, heb je geen toetje meer nodig. Je kunt hem nu drinken, maar ook kijken hoe hij zich in de loop van de tijd ontwikkelt – als je de wilskracht van een monnik hebt.'

Meer weten? Kijk op www.jancisrobinson.com.
Vertaling en bewerking: Anda Schippers

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden