Zomerwijn: pinot noir van Cono Sur

Tendensen. Trends. Iedereen wil het weten, ook als het om wijn gaat. Wat wordt het nou, de zomer, dit jaar, en het volgende? Gelukkig zijn er trendwatchers. Vroeger verplaatsen die zich van kermis naar kermis, waar ze audiëntie hielden in een tent, gehuld in omslagdoeken, met grote nepjuwelen aan de oren en een kristallen bol op tafel. En ze heetten nog anders. Toen moest ‘de hand geld voelen’, tegenwoordig mag het worden overgemaakt.

En ik? Ik weet het niet. Ik ben geen trendwatcher maar een wijnlebberaar. Ik hoop vurig dat we de Prosecco voorbij zijn, maar de tekenen wijzen daar niet op. Ik zie wel dat er wat meer witte wijn van viognier verschijnen, en dat is mooi. Maar het is een lastige druif, ziektegevoelig, met minder opbrengst dan andere rassen. Vandaar dat je argwanend mag kijken naar pure versies voor minder dan zeven of acht euro.

Pinot noir rukt ook op, uit Nieuw-Zeeland, uit Chili nu. Neem nou die van Cono Sur 2009, te koop bij Mitra voor 7,99. Hij zit op het randje van wat ik nog zomerrood noem. Ik bedoel maar, pinot noir is vaak lekker fris, niet roestig of ruw, soms zelfs slank en rank. Deze niet. Hij is vlezig, rijp, kanelig met donker kersengeluk en een bittertje toe. Een beetje koelen mag altijd bij de bourgognedruif, maar een smakelijk carnivoor hapje ernaast slaat hij beslist niet af. Puik spul.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden