Zuid-Afrikaanse Sauvignon Blanc

Rijst:
Een van mijn favoriete Kaapse druiven is sauvignon blanc. Ja, ja, ik weet ook wel dat hij eigenlijk en oorspronkelijk uit Frankrijk komt, maar wat ik wil zeggen is dat een Sauvignon Blanc uit Zuid-Afrika een eigen gezicht heeft. En dan praat ik wel over serieuze SB's zoals 'een' Vergelegen, 'een' Southern Right of de diverse Sauvignons van Neil Ellis.

 

Ruit:
Je hebt het dus eigenlijk over serieuze terroir-Sauvignons en over cool climat, krijtbodems, wijnmakers die precies uitdokteren waar ze hun druiven poten enzenzenz. Maarre, wat is daar zo Kaaps aan?

 

Rijst:
Ik proef er de krijtachtige mineraliteit van goede Sancerre in, maar ook het schone frisse fruit en de knisperende zuren van wijnen uit Marlborough. Uitbundig en ingetogen, slank maar niet schraal, crispy en pittig. Loire is soms iets te leeg en Marlborough dan weer too much. Goede Zuidafrikaanse Sauvignon heeft het beste van twee werelden en dat proef je goed in de Sincerely van Neil Ellis.

 

Ruit:
Ik viel voor Neil Ellis toen jij en ik samen in de Kaap waren. Dat is alweer zes jaar geleden. Wanneer gaan we weer? Ik viel voor Neil, vooral vanwege zijn krachtige maar toch lichte bedrijfsvisie. Ik vind dat de Sincerely daar model voor staat. Hij heeft alles wat je van een Sa-Sauv, South African Sauvignon Blanc wil. En dat zo soepel als een hoepel. Dus? Dus, een milde geur met een beetje onrijpe maar welriekende ananas, gele meloen en ook van die lekkere groen grastonen. Jij plaatst die laatste zo mooi met ‘dragon’. In de smaak komen deze aroma’s terug en ook nog limoen en prettig asperge. Hoogtepunt zijn de zuren. Vast niet allemaal uit de druif, toch krakend raak. Het is een wijn waar je onbedoeld te veel van drinkt, dus daar lust ik wel iets bij...

 

Rijst:
Iets puurs. Sashimi, geschroeide tonijn, kleine vlezige oester die je met de Sincerely bedruppeld, citroensap kan ook. Soepel als een hoepel, zeg jij, ga ik nog even over mijmeren.

 


Neil Ellis Sincerely
Sauvignon Blanc
€ 8,99
AH en www.ahwijndomein.ah.nl

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden