Zure wijncriticus of liever een Henk of Ingrid?

Zure wijncriticus of liever een Henk of Ingrid?

Laf! Saai! Log! Simpel! Wijncritici laten geen spaan heel van de gemiddelde Pinot Grigio. Op het terras klinkt daarentegen een heel ander geluid. Henk en Ingrid adoreren de Pinot Grigio...

Henk en Ingrid

Laf! Saai! Log! Simpel! Wijncritici laten geen spaan heel van de gemiddelde Pinot Grigio. Op het terras klinkt daarentegen een heel ander geluid. Henk en Ingrid adoreren de Pinot Grigio. Op verzengend hete zomerdagen wordt de druif heldendaden toegedicht. Maar tot welk kamp behoor ik eigenlijk? Deel ik de mening van de zure wijnpers of voel ik me meer een Henk?

Laf, saai, log en simpel!

Om maar meteen met de deur in huis te vallen. De wijncritici hebben gelijk. De gemiddelde Pinot Grigio is laf, saai, log, simpel en bovenal weinig verheffend. Maar dat ligt niet aan de Pinot Grigio, Pinot Gris, Grauburgunder, Malvoisie, Ruländer, Szürkebarát of hoe je de druif ook wil noemen. Het zijn de opportunistische wijnboeren die het Pinot feestje verpesten.

Noord of zuid?

Pinot Grigio is geen makkelijk druifje. Een overdosis zomerwarmte en een schromelijk tekort aan nachtelijke afkoeling laat de noodzakelijke zuren verdwijnen als sneeuw voor de zon en de suikers exploderen! Pinot Grigio voelt zich thuis in het koele noorden. Maar daar nestelt het vocht van najaarsregen tussen de druiven aan de compacte tros en laat schimmels welig tieren. Toch maar naar het zonnige zuiden?

Identiteitscrisis nabij

Het mag geen verrassing heten! De overdadige aanplant van Pinot Grigio op de meest gekke plekken en het plukken van onrijpe druiven om het risico op schimmels te minimaliseren heeft de druif geen goed gedaan. De druif is een identiteitscrisis nabij en dat staat volledig los van de veelheid aan synoniemen en bijnamen.

Zonder tegenstribbelen

Gelukkig zijn er genoeg wijnhuizen die de complexiteit van de Pinot Grigio doorgronden en de eisen van de grijze druif zonder tegenstribbelen inwilligen. Biologisch wijnhuis Striga is daar een goed voorbeeld van. De druivenstokken staan hoog in de Siciliaanse heuvels geworteld en genieten overdag van de zon en in de avond van een verkoelende bries. Regen in het najaar is een rariteit op het Zuid-Italiaanse eiland en de druiven worden pas geplukt bij volmaakte rijpheid. Nu alleen nog de gist aan het werk zetten!

Op en top Henk!

Een paar maanden later is de wijn een feit. Aroma's van limoen en groene appeltjes geven de wijn haar verrassende frisheid. Tonen van wilde perzik en verse druiven geven de wijn haar rijpe smaak. Uitgebalanceerd en teder, gedurfd en geslaagd! Met deze Pinot Grigio in mijn glas ben ik op en top Henk. Ingrid, proost je mee?

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden