2009 ‘groots’ jaar voor Duitse wijn

De jaargang 2009 zal in Duitsland als ‘groots’ de boeken in gaan. Dat stelt het Duitse Wijninstituut.

Het Duitse Wijninstituut citeert  Norbert Weber, president van het Duits Wijnbouwverband. ‘Zelden hebben we zulke aromatische, kerngezonde en perfect rijpe druiven geoogst als in 2009’, licht Weber toe.
 
Geen prijsverhoging
Weber gaat er bovendien van uit dat op enkele uitzonderingen na en ondanks een lager oogstvolume, de prijzen niet noemenswaardig zullen veranderen. Het volume ligt in de lijn van de marktvraag. Europees gezien heeft de oogst van 2009 volgens de eerste schattingen hetzelfde volume als vorig jaar (173 miljoen hectoliter). Daardoor zal vanuit andere Europese landen geen overmatige marktdruk te verwachten zijn.

 

Goede prijs-genietverhouding

Directeur Monika Reule stelt bovendien dat 2009 de wijnliefhebbers een breed pallet aan wijnen met een uitstekende prijs-genietsverhouding zal bieden. ‘Alle Duitse wijnbouwgebieden zullen de 2009 tegen scherpe prijzen aanbieden’, verklaart Reule. Ze verwacht uitgesproken fruitige, volle en zeer evenwichtige witte wijnen. Daarnaast kan de liefhebber zich verheugen op krachtige, diepgekleurde en rijpe rode wijnen. Of 2009 kan worden bekroond met Eiswein, valt nog af te bezien. Maar de goede en gezonde toestand van de druiven die nog hangen, geeft goede hoop.

 

Bron: Persbericht Duits Wijninstituut
www.duitsewijn.nl