Bubbels smaakmakers champagne

<p>De bubbels in champagne geven niet alleen dat leuke plopgeluid bij de opening van een fles, ze zijn ook verantwoordelijk voor de smaak van de luxe drank.</p><p>Dat heeft een groep Europese onderzoekers uit het Franse Reims ontdekt. Zij presenteerden hun bevindingen dinsdag in Washington.<br>De bubbels koolzuur zijn eigenlijk een soort chemische eruptie die de karakteristieke smaak van champagne losmaakt, zeggen de onderzoekers.</p><p>Ze zijn rijk aan geuren en smaken die naar boven komen drijven en aan het oppervlak tot uitbarsting komen. Dit proces is vastgelegd met onder meer slowmotionfotografie.</p><p><strong>Inspiratiebron</strong><br>De Franse onderzoekers zeggen dat de zee een inspiratiebron is geweest voor hun studie.<br>''De situatie op het oppervlak van een glas champagne is vergelijkbaar met die van het zeeoppervlak'', aldus het onderzoeksteam.</p><p><strong>Zeelucht</strong><br>Aerosols - verzamelingen microscopische deeltjes in vaste of vloeibare vorm - die de champagnearoma's loslaten, werken hetzelfde als de aerosols die de typische zeelucht veroorzaken.<br>Een fles champagne kan wel 100 miljoen bubbels bevatten. Genoeg kans voor smaak dus, aldus de onderzoekers uit de Champagnehoofdstad Reims.</p><p>Bron: <a href="http://www.anp.nl/index.html">ANP</a></p>