Canadese wijnwet verbiedt dure wijn

Een nieuwe plaatselijke verordening in de Canadese stad Vancouver zorgt ervoor dat restaurants niet teveel dure wijnen kunnen verkopen. Als een klant meer aan wijn uitgeeft dan aan eten, loopt het restaurant kans op een boete van de zogenaamde ‘food police’. De wet wordt 1 januari van kracht, restauranthouders in de stad protesteren hevig.

In de nieuwe verordening is vastgelegd dat maximaal vijftig procent van het bedrag op de restaurantrekening moet zijn besteed aan voedsel, staat in de krant Vancouver Sun. Met deze maatregel wil het stadsbestuur restaurants aanpakken, die in de praktijk meer als bar functioneren. Het schijnt een groot probleem te zijn in de stad. Restaurants die uitsluitend drank serveren, omzeilen de regels die voor bars en kroegen zijn opgesteld. Een undercover agent kreeg in een restaurant zes drankjes geserveerd en geen eten.

Wijn is te duur voor u
Restauranthouders in Vancouver zijn compleet over de rooie. "De Olympische Winterspelen in 2010 komen eraan en dan willen we culinair Vancouver promoten," zegt Ian Tostenson, voorzitter van een regionale horecabelangenvereniging. "En natuurlijk willen we dan de wijn uit deze regio schenken. Maar wijn uit British Columbia is niet goedkoop. En dan kan het dus voorkomen dat een ober moet zeggen: sorry, u mag deze wijn van 45 dollar niet bestellen. Hij is te duur voor u."

Drie dollar per stoel
Speciale food police moet controleren of restaurants zich aan de nieuwe regels houden. Die agenten worden bekostigd vanuit een nieuwe jaarlijkse belasting: restaurants moeten drie dollar per stoel in hun restaurant betalen. Binnenkort overlegt Tostenson met het stadsbestuur. Hij denkt dat ze deze consequente van de nieuwe verordening tot nu toe over het hoofd hebben gezien. "Het is vast niet de bedoeling geweest om restaurants dwars te zitten. Dus die verordening moet worden aangepast."