Crisis in South Australia

De provincie South Australia, dé wijnprovincie van het land, gaat inmiddels gebukt onder een zware crisis in de wijnbouw. Great Southern, de grootste agrarische investeringsgroep van Australië, werd gedwongen zijn 750 hectare wijngaard in South Australia af te stoten, terwijl Constellation Wines besloot om Stonehaven Winery in Padthaway te koop te zetten en Leasingham in Clare Valley te sluiten.

Stonehaven werd elf jaar geleden nog met veel vertoon geopend en vergde toen een investering van 20 miljoen Australische dollar (12 miljoen euro). Een koper heeft zich tot op heden nog niet gemeld.
 
Rooien
Australië beschikt momenteel over 177.000 hectare wijngaarden. Naar verwachting zullen daarvan de komende maanden 6 tot 8000 hectare gerooid worden. Volgens insiders zou Australië minstens 10% te veel aanplant hebben gelet op de afgenomen vraag door een stokkende uitvoer. Na de piek van 3 miljard dollar in het campagnejaar 2006-2007 is de waarde daarvan gedaald tot nog maar 2,35 miljard dollar. Dit leidde vanzelfsprekend tot scherpe prijsdalingen voor de druiven met 30 of meer procent. Voor de komende oogst 2010 worden opnieuw dalingen met 20 tot 30% verwacht. De Australische regering is niet bereid het rooien te subsidiëren, zoals dat vroeger wel eens gebeurde, maar wil de markt zijn (sanerende) werk laten doen. Op goed geluk druiven telen zal er voorlopig niet meer bij zijn in Zuid-Australië.
 
Bron: WIC Nieuwsbrief, René van Heusden