Engelse mousserende wijn steeds beter

Mousserende wijnen uit Engeland worden steeds beter, zeker nu het klimaat in Zuid-Engeland beter geschikt is voor mousserende wijn dan in Champagne.

Dat is in ieder geval de boodschap die wijnmaker Michael Roberts van Ridgeview Estate in West Sussex wil brengen. Bovendien lijkt het erop dat 2009 een zeer goed jaar voor Engelse wijn gaat worden.
 
Franse druivenrassen
Ridgeview Estate produceerde in 2008 meer dan 100.000 flessen mousserende wijn. In 2011 moeten dat er 300.000 worden. Aangeplant staan Franse klonen van chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Dit zijn dezelfde druivenrassen als voor champagne. De bodem in Zuid-Engeland vertoont grote overeenkomsten met die in de Champagne: veel kalk en krijt. De Champagne ligt echter één breedtegraad zuidelijker dan West Sussex, en met de stijgende temperaturen raakt Zuid-Engeland hiermee in het voordeel. In de Champagne moet eerder geplukt worden om niet te hoge suikerniveau's in de druiven te krijgen. De druiven zijn dan echter nog niet helemaal op hun top. In Engeland kunnen de druiven rijper geplukt worden, zonder dat er hoge suikerniveau's zijn ontstaan.
 
In de prijzen
De wijn van Ridgeview wordt inmiddels door velen beschouwd als net zo goed als champagne van vergelijkbare kleinschalige producenten. Begin juli bekroonde een Engelse jury Roberts' wijn met de titel Beste Engelse Wijn. En in 2005 ontving hij in de International Wine and Spirits Competition al de prijs voor Best Sparkling Wine (anders dan champagne). De wijn van Ridgeview wordt dan ook gemaakt volgens dezelfde methode als champagne. Roberts hanteert bovendien de strikte richtlijnen van het Franse Champagnecomité (CIVC). Het wachten is nu op meer Engelse wijn in Nederland.