Geologen ontkennen invloed ‘terroir’

 

Wetenschappers in Oregon zijn van mening dat ‘terroir’niet geproefd kan worden in een wijn.
 
Wat de Fransen ‘gout de terroir’ noemen kan letterlijk vertaald worden als ‘smaak van de bodem’.  Een studie die in Portland gepresenteerd werd door geoloog Alex Maltman, op een bijeenkomst van de Geological Society of America, ontkent dat mineralen in de bodem van de wijngaard direct een invloed hebben op de smaak van de wijn.
‘Wanneer wijnliefhebbers blijven spreken over de mineraligheid van een wijn’, aldus Maltman, ‘moeten ze erkennen dat we nog niet weten hoe die smaak in de wijn komt.’
 
In deze benadering van het lastige begrip ‘terroir’ wordt er een zeer beperkte betekenis aan gegeven. Over het algemeen geldt een bredere uitleg van het begrip terroir. Bijvoorbeeld: al die factoren van omgeving, bodem, klimaat etc… die van invloed zijn op de smaak van een wijn.
 
By the Grape is benieuwd hoe de discussie zich zal ontwikkelen.