It's official: rosé port!

De Portugese overheid heeft per 1 juli rosé port als officiële benaming erkend.

De wijnwereld is een nieuwe categorie rijker! Op 1 juli jongstleden heeft de Portugese overheid het certificaat voor rosé port officieel verleend. Offley Port zal de eerste roséport in Nederland zijn met deze officiële benaming. Op de Nederlands markt zijn al diverse andere roséports verkrijgbaar. Rosé port is lichter van smaak, roze van kleur en daarom ook als een echte (na)zomerdrank te drinken. Gekoeld of met een paar blokjes ijs smaakt rosé port het lekkerst. 
 
Een tikje roze
De rosé port van Offley Port wordt gemaakt volgens het traditionele proces dat ook wordt gebruikt voor het maken van rosé wijn. Deze rosé port bestaat uit een mengsel van de rode druivenrassen touriga franca, touriga nacional en barroca. Na het ontstelen worden de druiven direct geperst om contact met de schil zoveel mogelijk te vermijden, want hierdoor zou de wijn te veel verkleuren. Het roze gekleurde vruchtensap wordt vervolgens gekoeld vergist. Hierdoor krijgt de wijn haar mooie roze kleur en frisse smaak.
 
Instituto do Vinho do Porto
Om tot de officiële port categorie te kunnen behoren, moet een portwijn aan hoge eisen voldoen. Alle officiële port wordt in het portgebied gebotteld. Dit is wettelijk voorgeschreven. Het Instituto do Vinho do Porto, een overheidsinstelling die de kwaliteit van de port bewaakt, controleert nauwgezet of alle aangeboden monsters aan de wettelijke regels voldoen en of de smaak goed genoeg is. Wanneer alles in orde is worden de flessen voorzien van een garantiezegel, dat niet alleen de kwaliteit van de port garandeert, maar ook een garantie is dat de port daadwerkelijk uit de Douro-vallei in Portugal komt. Sinds 1 juli 2009 is aan de bestaande port categorieën Ruby, Tawny en White nu dus een nieuwe toegevoegd: rosé port.
 
Offley Rosé Port is vanaf 1 augustus verkrijgbaar bij supermarkt en slijterij voor de adviesprijs van € 8,99. Offley Port is onderdeel van Sogrape Vinhos en de distributie in Nederland is in handen van Bacardi Nederland.
 
Bron: Persbericht Offley Port