Overgewaaid uit Italië: SpritzOne

 

SpritzOne is een nieuw, licht mousserend aperitief met slechts 7% alcohol.
 
Sinds kort is op de Nederlandse markt SpritzOne te verkrijgen, een aperitief gemaakt op basis van prosecco. SpritzOne is knalorangje van kleur, licht mousserend en heeft slechts 7% alcohol. Het is speciaal gemaakt voor jongeren die na het happy hour nog de weg op moeten.
 
Oude traditie uit de Veneto
Het aperitief is bedacht door Giovanni Stival, wijnmaker van Azienda Agricola Moletto in de Veneto. SpritzOne gaat terug op een oude traditie, de 'spritz'. De Veneto, een gebied in Noordoost Italië, stond een eeuw geleden onder Oostenrijks-Habsburgse heerschappij. Het was toen gebruikelijk voor de maaltijd mousserende wijn gemengd met water te drinken. In de loop der jaren ontwikkelde het drankje zich tot een echt aperitief, met een ander recept, dat in heel Italië populair werd. Vooral jongeren in de steden drinken zijn dol op de 'sprizzone', het tijdstip na het werk en voor de maaltijd waarin de aperitiefs geschonken worden.
In Italië bestaat de Spritz vaak uit prosecco, campari en/of martini en sodawater. SpritzOne is echter een kant-en-klaar versie.
 
Recepten
Een glas SpritzOne is lekker met veel ijs en een schijfje sinaasappel, maar smaakt ook met een olijf. Een ander tip van de producent is de volgende.
Om een mooie rand van suiker en zout om het glas te krijgen, doe je het volgende. Neem twee schoteltjes. Giet op de ene een scheutje prosecco en op de andere een mix van driekwart suiker en één kwart zout. Maak de rand van bijvoorbeeld een whiskyglas vochtig met de prosecco en doop dit daarna in de schotel met zout en suiker. Schenk ijskoude SpritzOne in het glas en garneer met een schijf sinaasappel.
 
SpritzOne is verkrijgbaar bij importeur Cavad'Or.