Cava

Spaanse mousserende wijn gemaakt op dezelfde manier als Champagne, volgens de traditionele methode. De term Cava is in 1970 tot het leven geroepen toen het gebruik van de misleidende term ‘Champagne’ werd verboden. Het woord Cava is afkomstig uit Catalonië en betekent kelder.

José Raventos van het familiebedrijf Codorniú in San Sadurní de Noya was de eerste persoon die mousserende wijn produceerde volgens de traditionele methode, na een bezoek aan Frankrijk in 1827. De druifluis Phylloxera, die vele wijngaarden wereldwijd heeft verwoest heeft er juist voor gezorgd dat de Cava industrie floreerde. De rode druiven die eerst aangeplant waren om stevige rode wijn te produceren moesten worden vernietigd en werder vervolgens vervangen met de Cava druiven: macabeo, parellada en xarel-lo.

In 1889 volgde Freixenet het familie bedrijf Codorníu met de productie van mousserende wijn volgens de traditionele methode. Samen zijn zij nu de grootste mousserende wijnproducenten ter wereld. De term Cava kan gebruikt worden voor mousserende wijnen afkomstig van de volgende regio’s: Catalonië, Valencia, Aragon, Navarra, Rioja en Baskenland. 95% van alle Cava geproduceerd wordt in Catalonië.

Cavadruiven


Macabeo: is populair vanwege de late bloei en resistentie tegen lentevorst. Geeft fruitige wijnen hoog in zuren. Deze druif is vaak het grootste deel van de Cava blend en bevat vaak de helft.
Xarel-lo: geeft het aardse karakter waar Cava om bekend staat. Rijpt alleen op de vlaktes of lage zeeniveau’s.
Parellada: gedijt goed op een hoogte van 300m boven zeeniveau en produceert elegante wijnen met weinig body.
Chardonnay: toegestaan sinds 1986, de aanplanting hiervan neemt snel toe en wordt gebruikt voor veel Gran Reserva Cava’s.

Andere druiven die in mindere mate gebruikt worden zijn: Garnacha, Monastrell, Pinot Noir, en Trepat (alleen voor rosé productie). Cava wordt geproduceerd in diverse stijlen maar de meest voorkomende Cava is een droge blend van diverse jaargangen en jaarstijlen. De kwaliteit van Cava neemt steevast toe.